Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.25 - A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-én, csütörtökön harmadik ülését tartotta az idei évben. A meghívóban szereplő napirendi pontok és azok tárgyalási sorrendjének elfogadása után a testület először a Zala vármegyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyzetről és az annak érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolóját hallgatta meg.

2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Közép-Európai Közlekedési Folyosó Európai Területi Társulás (CETC-EGTC) Közgyűlésének ülése és Stratégiai Központjának megnyitása Zalaegerszegen
| 2016.05.06

A Társulás Közgyűlésének 2016. május 5-i ülésén már bemutatásra került a Stratégiai Központ által kidolgozott, a Central Europe Programme keretében benyújtásra kerülő első projektjavaslat is „Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért” címmel, amely elősegítené, hogy a teherszállítás zöldebbé és intelligensebbé váljon az észak-déli tengely mentén annak érdekében, hogy a közép-kelet-európai országok gazdasági integrációja tovább erősödjön.


A projekt egy azt megalapozó tanulmány alapján került kidolgozásra, s már zajlik a Társuláson kívüli potenciális partnerek megkeresése, bevonása.

Szintén ma tárgyalta a közgyűlés a Stratégiai Központ 2016 – 2018 közötti időszakra vonatkozó cselekvési tervét, amely meghatározza a további feladatokat.

Közgyűlés további főbb napirendi pontjai:

A mai ülésen szervezeti és költségvetési ügyekről döntöttek a résztvevők, meghatározták a közeljövő feladatait, valamint megválasztották a Társulás elnökét a következő egy éves időszakra.

A szervezet tevékenységében rejlő lehetőségek jelentőségére utal az is, hogy az ülésen a tagrégiók/megyék a legmagasabb szinten, elnöki vagy alelnöki részvétellel képviseltették magukat, így résztvevőként üdvözölhettük Varasd és Karlovacka megye főispánját, Primorje-Gorski Kotar megye alispánját, Skane megye elnök-helyettesét, Nyugat-Pomeránia Régió marsall-helyettesét és a Vas Megyei Közgyűlés alelnökét.

Ez az első olyan európai társulás, amely a közép-kelet-európai közlekedés hatékonyságának növelését és a közlekedés javítását tűzte ki céljául. A társulás azért jött létre, hogy elősegítse és támogassa a határokon átívelő, transznacionális és interregionális együttműködést a Közép-Európai Közlekedési Folyosón belül, illetve, hogy erősítse és hozzájáruljon a gazdasági és társadalmi kohézióhoz azáltal, hogy gyors, biztonságos, környezetbarát és gazdaságos személy- és áruszállítási közlekedést biztosít Közép-Kelet-Európában (KKEU).

Amíg a szomszédos nyugati országokban, így Németországban, Ausztriában és Olaszországban az autópályák és vasúti közlekedési lehetőségek könnyen elérhetőek és sokrétűek, addig az új tagállamokban, elsősorban Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban ez nem állja meg a helyét. Emellett a KKEU térségben az úgynevezett függőleges (vertikális) közlekedési tengely hálózata jóval elmarad a kívánt értéktől. A ’65-ös nemzetközi útvonal’ kezdeményezés relevanciáját az adja, hogy szoros kapcsolatban van az EU TEN-T útvonalakkal, hiszen határ- és leszakadó térségeket csatornáz az észak-déli közlekedési folyosó hálózatába, ezzel is hozzájárulva annak infrastrukturális fejlődéséhez. A CETC-EGTC emellett rá kíván mutatni a régióban kialakítható szinergiákra és csatlakozni további csoportosulások tevékenységéhez, tevékenységével előmozdítani a térség gazdasági fejlődését.


vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben