Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-i üléséről
2024.04.25

A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-én, csütörtökön harmadik ülését tartotta az idei évben. A meghívóban szereplő napirendi pontok és azok tárgyalási sorrendjének elfogadása után a testület először a Zala vármegyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyzetről és az annak érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolóját hallgatta meg.


2023-ban az előző évhez képest a regisztrált bűncselekmények száma stagnálást mutat. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma viszont csökkent a megelőző évhez képest. Az élet elleni bűncselekmények száma növekedett, a vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent. 2023. évben érzékelhetően csökkent az online térben elkövetett bűncselekmények, elsősorban a csalások száma. Zala vármegye rendőri szerveinek nyomozáseredményességi mutatója növekedett az előző évhez képest. 2023. évben a halálos kimenetelű balesetek száma 52,2%-kal, a súlyos eseteké 2,9%-kal csökkent, míg a könnyű kimenetelű balesetek száma némiképp emelkedett. 2023. évben 11 halálos kimenetelű baleset következett be, ilyen alacsony adatra az utóbbi 15 évben nem volt példa. A leggyakoribb baleseti ok ezúttal is a sebesség helytelen megválasztása volt. Horvátország 2023. január 1-jei teljes jogú schengeni csatlakozása a főkapitányság teljes illetékességi területén a szárazföldi határellenőrzés megszűnését eredményezte, egyben a schengeni belső feladatrendszer működtetését követeli meg. A zalai 103 körzeti megbízotti státusz mind betöltött, egy körzeti megbízottra átlagosan 2401 fő lakos jut. A körzeti megbízottak tevékenysége a vármegyében elsősorban a falvakban élők közbiztonságának növelésére és a vidéki területek közbiztonságának fenntartására irányul. A rendőrfőkapitányság jövőre vonatkozó főbb célkitűzései között szerepel a vezető baleseti okokkal kapcsolatos rendőri intézkedések eredményességének fokozása, a személyi sérüléses balesetek számának további csökkentése, a lakosság szubjektív biztonságérzetének fenntartása és javítása, valamint az önkormányzati és Európa Parlamenti választások és a magyar Európai Uniós elnökség rendőri biztosítása.

A tájékoztató elfogadását követően a közgyűlés a Zala Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2023. évi belső ellenőrzési jelentését is elfogadta, amelyet a pénzügyi tárgyú napirendi pontok körébe tartozó, 2023. évi zárszámadásról és a maradvány megállapításáról szóló rendelet megalkotása követett. Zala Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetését a Közgyűlés a 2/2024. (I.26.) önkormányzati rendeletével 1.076.233 e Ft bevétel-kiadás főösszeggel fogadta el. Az önkormányzatnak 2023. december 31-én nem volt adósságállománya, a 2024. évre már tovább tervezett maradvány összegén túl a jelen ülésen módosított 2024. évi költségvetésen 5.894 eFt összegű maradvány került átvezetésre. Emellett nyertes pályázatok megvalósításhoz kapcsolódó források épültek be a költségvetési rendeletbe. A többletbevételek között az önkormányzat által szervezett falu- és tanyagondnoki képzésre jelentkezők végleges számából adódó többletbevétel is rögzítésre került, valamint beépült a rendeletbe az európai parlamenti, a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választások 2024. évi lebonyolításának normatíva összege is. Mindezek eredményeként Zala Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetésének bevétel-kiadási főösszege 1.162.145 e Ft-ra módosul.

Ötödik napirendi pontként a közgyűlés a Zalai Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. évi egyszerűsített éves beszámolójának és közhasznúsági mellékletének elfogadását tárgyalta.

A 6. napirendi pontban a közgyűlés a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapító okiratának módosításáról és a kuratórium tagjainak, elnökének, valamint a felügyelő bizottság tagjainak egy évre történő megválasztásáról döntött, a kuratórium elnökévé ugyanezen időtartamra Pácsonyi Imre alelnököt választották.

Hetedik napirendi pontként a vármegye Integrált Területi Programjának 4.0 verzióját tárgyalta meg a testület. A dokumentum módosítása keretében az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését célzó források vissza nem térítendő és kombinált támogatást lehetővé tevő konstrukciók közti áthelyezésére, valamint a fenntartható városfejlesztési körbe tartozó városok közti, Irányító Hatóság által engedélyezett forráscserék átvezetésére került sor.

A vármegye önkormányzata együttműködési megállapodás aláírásáról döntött a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel. A megállapodás érdekében benyújtott támogatási kérelem az évente sikeresen megvalósított programok továbbvitelét jelölte meg célként, amely egyebek mellett lehetőséget biztosít iskolásoknak szóló drámatábor szervezésére, a Hevesi Sándor Színház lendvai vendégszereplésére, illetve a muravidéki iskolások zalaegerszegi színházlátogatására is.

Ezt követően a vármegye önkormányzata által a hazai költségvetési forrásra benyújtott „Kul(Túra) két keréken Háromszéken és Zalában” című, a Duna Régió Program pályázati felhívására benyújtott „PACE” rövid című, valamint az Ausztria-Magyarország Interreg VI-A Együttműködési Program pályázati felhívására benyújtott „Com(p)AGE” és a „DIGAP”  rövid című pályázatok jóváhagyásáról szavaztak a képviselők.

A tizedik napirendi pont keretében meghozott döntésével a testület támogató nyilatkozatot biztosított a Pannon Egyetem „Tudományos és Innovációs Park cím” elnyerésére irányuló pályázatához. A tervezett tudományos és innovációs park megvalósulási helyszínei az egyetem veszprémi és nagykanizsai kampuszai.

A napirendi pontok sorát a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés elfogadás zárta.

vissza...