Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Projektek:


HyperBOT

Projekt címe: Határon átnyúló kutatási együttműködés a hiperbár oxigénterápia hatásainak vizsgálatára

Projekt rövid címe: HyperBOT

Projekt azonosítószáma: ATHU-0100029Projekt célja:


A magasnyomású, azaz hiperbár oxigénterápia (HBOT) egy, az 1950-es évek óta alkalmazott, de a mai napig kutatott gyógymód, melynek számos pozitív élettani hatása ismert. A HBOT Európa-szerte népszerű kezelési forma, Magyarországon azonban a Zala vármegyei Lentiben található Balance Medical Center (BMC) Gyógyászati Centrum az egyetlen létesítmény, ahol orvosi célból végeznek HBO terápiát, Ausztriában pedig a Grazi Orvosi Egyetem Sebészeti Klinikája Mellkasi és Hiperbársebészeti Osztálya rendelkezik az egyetlen magasnyomású hiperbárkamrával, amely egyúttal a legnagyobb kamra Közép-Európában.

A HBOT orvosi alkalmazása Magyarországon jelenleg még kevésbé ismert, legfőképp, mert a kezelések az állami közfinanszírozási rendszer keretében még nem támogatottak. Ezzel szemben Ausztriában a HBOT ismertebb és hozzáférhetőbb is, lévén, hogy a Grazi Orvostudományi Egyetem több mint 50 éve végez HBOT kezeléseket és egyes betegségtípusok és tünetek klinikai kezelését fedezi az osztrák társadalombiztosítási (TB) struktúra is. Azonban, számos krónikus betegség, többek között a Long-COVID oxigénterápiás kezelése Ausztriában sem TB-támogatott.

A WHO statisztikái szerint az európai régióban legalább 17 millió ember tapasztalt ún. Long-COVID/Post-COVID szindrómát a világjárvány első két évében, többek között tartós fáradtsággal, valamint kognitív és légzőszervi tünetekkel. A Long-COVID kezelése és gyógyítása a mai napig kutatott téma és az egyes kezelési módszerek, mint a HBOT, a szindrómára gyakorolt hatásairól csak korlátozott számú tudományos bizonyíték áll rendelkezésre.

A HyperBOT projekt átfogó célja hosszú távú, határon átnyúló intézményi együttműködés kialakítása a HBOT kezelések hatásainak közös kutatására és hatékonyságának bizonyítására.

A Grazi Orvosi Egyetem Sebészeti Klinikája a COVID-19 világjárványt követően vizsgálni kezdte a HBOT a Long-COVID-dal járó klinikai tünetekre gyakorolt hatását. A Klinika a HyperBOT projekt keretében a kutatást határon átnyúló szintre emeli, hogy a Gyógyvíz Medicina Bt. kutatóival közösen alátámaszthassa a HBOT Poszturális Ortosztatikus Tachycardia (POTS) tünetekkel járó Long-COVID-ban szenvedő páciensek egészségére gyakorolt jótékony hatását. A partnerek a projekt keretében egy közösen kidolgozott terápiás protokoll alapján 20-20 Long-COVID POTS szindrómás pácienst kezelnek Lentiben és Grazban.

A projekt három kitűzött specifikus célkitűzés mentén törekszik a HBOT módszer hatékonyságának bizonyítására és növelésére:
1) a HBOT kezelések magyarországi közfinanszírozásának megalapozását, valamint az osztrák társadalombiztosítási rendszer lefedettségének kiterjesztését támogató szakértői tudásátadás és kutatói együttműködés fokozása,
2) Long-COVID POTS betegek sikeres HBO terápiás kezelése és a kutatás eredményeinek közzététele,
3) oktatásfejlesztés a HBOT szélesebb körben történő ismertetésére. E célok elérésével tudományos bizonyítottá válhat a HBOT a Long-COVID-ra gyakorolt jótékony hatása, valamint a kezelési forma a jövőben a két ország lakossága számára egyaránt ismertté és egyenlő módon hozzáférhetővé válhat.

A partnerek a HyperBOT projektben a különböző kutatási és fejlesztési területeken szerzett tapasztalataikat hasznosítják, hogy egymás szaktudására építve közösen formálják át az egészségügy keresleti, kínálati, finanszírozói és döntéshozói szereplőinek szemléletét.

A projekt kitűzött céljait a partnerség a bilaterális tevékenységekben való aktív részvétel fokozásával kívánja elérni, amelyet közös rendezvények és határon átnyúló tevékenységek keretében segít elő. A célok eléréséhez a partnerek határokon átívelő szakértői hálózatot és együttműködést alakítanak ki, mely biztosítja a tudományos közegen belül a legfrissebb kutatások hatékony áramlását, és hozzájárul az eljárás eredményességének hiánypótló kutatási eredményekkel történő alátámasztása mellett a Long-COVID POTS szindrómás páciensek gyorsabb és tartós gyógyulásához, az egészségmegőrzéshez, valamint a HBOT szélesebb körben történő elterjedéséhez.

A projekt két akciótervvel járul hozzá a fő kimenetek átemelhetőségének biztosításához: a szakpolitikai akcióterv célja az állami egészségügyi közfinanszírozási rendszerek kibővítése, míg a HBOT oktatásfejlesztési akcióterv a HBOT egyetemi és gyakorlati oktatásának széles körű kiterjesztését célozza.

A projekt végső, fő kimenete egy közös megoldás, amely magában foglalja az összes projekttevékenység eredményét és azokra támaszkodva idézi elő a HBOT széles körű ismertségét és járul hozzá a terápiához való hozzáférés javításához.


Projekt partnerség:


Projektpartnerek:
• Zala Vármegye Önkormányzata
• Gyógyvíz-Medicina Egészségügyi Szolgáltató Bt
• Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
• Medizinische Universität Graz


Weblap

Tények és adatok:

Projekt időtartama: 2024. április 1. – 2026. szeptember 30.
A projekt teljes költségvetése: 1.602.480,08 EUR
Interreg támogatás: 1.070.062,00 EUR
Program: INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program
Program prioritás: Integrált határtérség
Program specifikus célkitűzés: A hatékony közigazgatás erősítése a jogi és közigazgatási együttműködés, valamint az állampolgárok, a civil társadalmi szereplők és intézmények közötti együttműködés elősegítésével, különösen a határ menti régiókban fennálló jogi és egyéb akadályok megszüntetése céljából
Vezető partner: Zala Vármegye Önkormányzata

Ajánlatkérések:

Ajánlatkérés 1 - Étkezés, kávészünet nyitókonferencián

Ajánlatkérés 2 - Fordítás, tolmácsolás


Kapcsolódó hírek:

2024.04.02

A „Határon átnyúló kutatási együttműködés a hiperbár oxigénterápia hatásainak vizsgálatára” című pályázat nyitórendezvényére 2024. április 12-13-án kerül sor. Helyszín: Balance Resort Thermal Hotel, 8960 Lenti, Táncsics u. 8.

bővebben...