Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Állattartó telepek fejlesztését célzó támogatói okiratokat kaptak a zalai gazdák
2021.06.25

A Vidékfejlesztési Program keretein belül az állattartó telepek fejlesztését célzó támogatói okiratokat adott át tegnap Nagy István agrárminiszter zalai gazdáknak. A rendezvényen részt vett és köszöntötte a megjelenteket Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Horváth László polgármester és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a MAGOSZ zalai elnöke, valamint jelen volt Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre a testület alelnöke is.


A tárcavezető az okiratok átadása előtt szakmai kérdésekről egyeztetett a megjelentekkel, majd a magyar mezőgazdaság helyzetéről és a pályázati lehetőségekről szólt. Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatokról elmondta, hogy a célzott támogatásoknak köszönhetően növekszik a beruházási kedv. Ezt mutatja, hogy a beérkezett igényeket figyelembe véve a nagy érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték a kiírás keretösszegét.

Országosan eddig 540 esetben mintegy 230 milliárd forint összegben született támogatói döntés. Ebből Zalában 23 pályázat részesült pozitív elbírálásban 9,35 milliárd forint összegben.Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben újabb támogatási konstrukciókat dolgoztak ki.

Nagy István arról is beszélt, hogy az elmúlt esztendőben a koronavírus mellett a mezőgazdaság megküzdött az afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírussal, de valamennyi vírus esetében hősies küzdelmet folytattak és győzelmet arattak. Ebben az időszakban – fogalmazott a miniszter – a magyar agrárium stratégiai ágazattá vált, ami a kormányt is komoly intézkedésekre sarkallta.

Jövőbe mutató döntés született azzal, hogy a vidékfejlesztési forrásokat, különösen az agrárpolitika kettes pillérének forrásait, annak nemzeti társfinanszírozás mértékét 17,5-ről 80 százalékra, 4265 milliárd forintra emelték, ami háromszor több, mint a megelőző 7 éves ciklus forrása volt.

Forrás és fotó: Zalai Hírlap

vissza...