Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

AZ ÉV ZALAI IDŐSBARÁT ÖNKORMÁNYZATA DÍJBAN RÉSZESÜLT KISTOLMÁCS TELEPÜLÉS
2020.12.01

Amint arról már beszámoltunk, az idősgondozás területén a kötelező feladataikat meghaladóan végzett kimagasló tevékenységükért az idei évben is két települést tüntetett ki az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata díjjal a Zala Megyei Közgyűlés. 2020. december 1-jén Kistolmács polgármestere, Birkás Zoltán is átvette a díjat Pácsonyi Imre alelnöktől, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnökétől és Bene Csaba alelnöktől.


A díjátadóra a jelen helyzetre tekintettel csak szűk körben - Tóth Istvánné nyugdíjba vonult és Ihászné Kovács Dóra jelenlegi falugondnok jelenlétében - kerülhetett sor.

 

A díjat évente két település kaphatja meg, idén Kistolmács és Szentgyörgyvölgy  települések e téren végzett tevékenysége került elismerésre.

 

Birkás Zoltán elmondta: nagyon fontos a faluvezetés számára, hogy a szépkorúakat lehetőségeik szerint segítsék.

-Igyekszünk minél többet tenni az idős emberekért. A jól működő falugondnoki szolgálat révén napi szinten törődünk velük, gondozzuk őket. Mindez azt jelenti, ha kell, orvoshoz visszük őket, ebédet viszünk nekik illetve bármely, felmerülő napi probléma esetén igyekszünk a segítségükre lenni. 65 év feletti lakó sok él a településünkön, a község 172 fős lakosságának a harmada az említett korosztályba tartozik. Köztük nagyon sokan élnek egyedül, család nélkül. Szociális tűzifával is segítjük a szépkorúakat, valamint ajándékcsomaggal, élelmiszerekkel, fertőtlenítőszerrel is kedveskedünk nekik majd a közeljövőben, az ünnep közeledtével – összegezte Kistolmács első embere.

 

Pácsonyi Imre így fogalmazott: - Célunk a figyelemfelhívás, hogy az idősek életminősége, életkörülményeik javítása kiemelt feladat. A díjjal egyúttal ösztönözni is szeretnénk a településeket. Nagyon sok település, falu és város, élen jár – az alapfeladatok ellátásán túl – a jó helyi gyakorlatok kidolgozásában, amelyekkel az időseknek segítenek.

 

- Az a fajta segítség, amit egy többgenerációs, együtt élő család meg tudna adni az időseknek, egyre inkább hiányzik a községekben. A fiatalok elmennek a falvakból, s az idősek magukra maradnak, ezért fokozottabb szerep hárul a helyi képviselőkre, a faluvezetésre. Büszke vagyok arra, hogy a megyénkben mind a városok, mind pedig a faluvak tekintetében ez a munka példaértékű. Sok helyütt viselik szívükön az idős emberek segítését – fogalmazott Bene Csaba.

 

Forrás: Zalai Hírlap

vissza...