Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

II. ZalaZONE Innovációs Nap Zalaegerszegen
2020.10.05

Második alkalommal tartottak innovációs napot pénteken a ZalaZONE Kutatás és Technológiai Központban. A hazai kutatás-fejlesztésre költött állami költségvetés 2010 óta megduplázódott, a vállalkozói szférában pedig ez az arány 2018-ra már a két és félszeresére emelkedett.


Egyebek mellett erről is szólt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a rendezvényt megnyitó köszöntőjében. Hazánk az országok között jelenleg a mérsékelt innovátorok sorába tartozik, de 2030-ig az első harmadba akarunk kerülni, tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy a járműipari tesztpályával és a környezetében megvalósult beruházásokkal Zalaegerszeg felkerült a világ és Európa technológia térképére. A piaci igényt mutatja, hogy már az első ütem átadásakor 150 autóipari cég kutatóközpontja jelezte, igénybe venné a ZalaZone szolgáltatásait. Ehhez kapcsolódik a technológiai központ, amely egy év alatt megtelt.

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa úgy fogalmazott, a jövő közlekedési kultúráját Zalaegerszegen alakítják ki, itt jött létre a járműipar szilícium-völgye. A beruházást a jövő év végén adják át, készültsége már elérte a 70 százalékot, de sohase lesz befejezve, mert folyamatosan újabb elemekkel bővítik, tette hozzá.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy 2016-ban, amikor döntés született a járműipari tesztpálya megvalósításáról, még nem lehetett sejteni, milyen volumenű beruházás kezdődik el. A ZalaZone-nak köszönhetően a város fontos szerepet tölthet be a kutatás-fejlesztésben, amihez szoros kapcsolatot építettek ki több egyetemmel.

 

Az innovációs nap részeként a kutatóközponthoz vezető út névadását is megtartották. Péntek óta a Michelberger Pál úton juthatunk be a 76-os útról a ZalaZone főépületéhez. Michelberger Pál Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, akadémikus, a járműtervezés és a szerkezetanalízis neves kutatója, aki az Ikarus buszok főkonstruktőreként is dolgozott.

A innovációs nap alkalmából helyezték el a tesztpálya szomszédságában lévő Smart Fielden a Széchenyi István Egyetem kutatóépületének alapkövét is. A 690 négyzetméter bruttó alapterületű létesítményben két nagy laboratórium és több iroda kap helyet. Szomszédságában pedig hamarosan megkezdődik a ZalaZone egyetemi előadó épületének a beruházása is. Itt kaphatnak helyet a tesztpálya mellé települő kutatócsoportok is. A 100 férőhelyes előadótermet is magába foglaló létesítmény funkcionálisan kiegészíti a labor- és műhelyépületekből álló egységeket.

Az innovációs nap negyedik eseményeként avatták föl az egyetemi tesztpályát, a K+F pályamodult, ami a ZalaZone kicsinyített formában történő leképezése, még a smartcity is megtalálható, mintegy 160 méteren. Itt mind az megtalálható, ami a mellette elterülő nagy pályán, és elsősorban a kisebb sebességű járműdinamikai tesztek végrehajtására alkalmas. Dr. Szalay Zsolt a ZalaZone innovációs vezetője arról is beszámolt, hogy az egyetemistákat szolgáló pályamodult hétvégenként megnyitják a gyerekek, családok, iskolások, az érdeklődők előtt, hogy megismerhessék a műszaki tudományok, a járműipari fejlesztések újdonságait.

Az innovációs napot önvezető járművek, drónok, valamint versenyautó bemutatója zárta.

Az eseményen a Zala Megyei Önkormányzatot Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte.

 

Forrás: Zalai Hírlap

vissza...