Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.03 - A vetélkedő egy sikeres pályázat segítségével jöhetett létre azzal a szándékkal, hogy a fiatalok megismerjék és dokumentálják a zalai vidék művészettörténeti, irodalmi, népművészeti és természeti kincseit s felfedezzék turisztikai értékeit, különösen azokat az épített és természeti csodákat, amelyek helyet kaptak a helyi, a vármegyei és az országos értéktárban, valamint a hungarikumok gyűjteményében. A résztvevőket Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Lucz József polgármester köszöntötte.

2024.05.02 - Május 1-jén nyitották meg az új játszóteret fürdővárosban. Az eseményen a játékok mellett interaktív műsor várta a gyerekeket, volt termelői vásár és fellépők is szórakoztatták a jelenlévőket. A létesítményt Horváth László, a város polgármestere adta át, amelyen jelen volt Dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

2024.04.29 - A településen vasárnap tartottak ünnepséget a szépkorúak tiszteletére. Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. Horváth Gyula polgármesterrel együtt gratuláltak a falu legidősebb jelenlévő tagjainak, Vadász Károlynénak és Gál Józsefnek.

2024.04.29 - Április 25-én, csütörtökön este rendezték meg a zalaegerszegi zsidó hitközségben a pészah ünnepét, melyen Virágh Judit, a hitközség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Rosenfeld Dániel, a hitközség kántora vezette a vacsorával egybekötött estet. Zala Vármegye Önkormányzatát Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke képviselte a rendezvényen.

2024.04.29 - Csütörtökön tartotta tavaszi soros ülését a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság, a földhivatal épületének konferenciatermében. Az ülésen - amelyen öt napirendi pontot tárgyaltak meg - Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke vett részt a vármegyei önkormányzat képviseletében.

Zala a termálfürdők hazája


A horvát-magyar kapcsolatok elmélyítéséről
2018.11.18

A magyar és horvát együttműködési program keretein belül megvalósuló projektekről tartottak nemzetközi konferenciát a Park Inn Hotelben.


A rendezvényen bemutatkozott a baranyai határsávba a horvát honvédő háború során telepített taposóaknáktól mentesítő projekt, valamint a két ország kis- és közepes vállalkozásainak együttműködését támogató programja. Ezenkívül a természet- és környezetvédelmet, a turizmusfejlesztést támogató elképzelésekről s az oktatás fejlesztéséről is szó esett. A találkozón részt vevő partnerek betekintést kaphattak továbbá a soron következő, hamarosan megjelenő új pályázati felhívások lényegi tartalmába is.

Dr. Szűcs Márton, a szervező Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 közös titkárságának igazgatója elmondta: Zala megye kiemelkedik a régióból, hiszen nagyon sokan pályáznak Nagykanizsa térségéből, s szerencsére a nyertesek száma is jelentős. Sőt erős a horvátság jelenléte, több szervezet foglalkozik az innovációval, ami ugyancsak előre lendíti a közös ügyet és gondolkodást.

Hasonlóan vélekedett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

– A konferencia hasznos, ugyanis a projektek során felmerülő tapasztalatokra világított rá – fűzte hozzá, majd megjegyezte: a stratégiai célok mellett fontos lenne, hogy a lassú zöldturizmus területén szülessenek olyan határon átnyúló pályázatok, amelyek ezt a nagyon dinamikusan fejlődő, a gazdaság számára lényeges területet célozzák meg.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti és regionális együttműködésért felelős helyettes államtitkára a konferencián elmondta: a pályázók eddig összesen közel 36 millió eurót fordíthattak fejlesztésekre, és januártól még újabb 20 millió euróval bővítik a keretet. Ugyanakkor a kormány nem titkolt célja, hogy a határon átnyúló közlekedési kapcsolatokat erősítse.

Mint elhangzott: a 355 kilométeres magyar–horvát határszakaszon összesen hét határátkelő működik, ám ezek számát a jövőben tovább bővítenék, kisebb közúti határátkelők kialakításával.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...