Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen
2022.02.26

Az emléknapon Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Balaicz Zoltán polgármester is mécsest gyújtott a GULAG emlékműnél. A Zala Megyei Önkormányzatot Pácsonyi Imre alelnök képviselte a megemlékezésen.


Vigh László a zalaegerszegi Kosztolányi úti emlékműnél péntek délután lezajlott programon az emlékezésre, szólított fel, senki ne feledje, mit tettek a kommunisták az országgal negyvenöt év alatt, illetve, hogy mit tettek Európával és a világgal.

Majd így folytatta: tanítsuk meg gyermekeinknek, mondjuk el az unokáinknak azt, ami történt, hogy a múlt ne térhessen vissza. Gyújtsunk mécsest mindazok emlékére, akiket elhurcoltak, meggyilkoltak, megnyomorítottak, azok emlékére, akik életét tönkretették.

A megemlékezés elején H. Horváth Gyula Milan Kundera cseh író szavait idézte: A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.

Elhangzott: Milan Kundera idézett gondolatai jegyében 2000. június 13-án, a volt szovjet tömb országai közül Közép- és Kelet-Európában elsőként döntött a magyar Országgyűlés arról, hogy a kommunizmusnak világszerte áldozatul esett 100 millió ember emlékének egy nappal adózik.

 

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...