Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Infrastruktúra-fejlesztés Csömödérben
2024.05.10

Több beruházást avattak csütörtökön Csömödérben: bel- és külterületi útfelújítások valósultak meg, valamint korszerűsítették a település belterületi csapadékvíz-elvezetését. Az ünnepi eseményen jelen volt és méltatta a fejlesztéseket Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is.


Tomposné Gyuricza Judit, Csömödér polgármestere elmondta, hogy a belterületi csapadélkvíz-elvezetés korszerűsítésére TOP-os forrásból közel 125 millió forintot költhettek. A TOP Plusz programban több mint 37 millió forintot nyertek el belterületi útfelújításra: a Széchenyi és a Petőfi utcát korszerűsítették, végeztek burkolatmegerősítést, illetve gyalogos átkelési pontot is kialakítottak a két szakasz csatlakozásánál. Ezzel a kerékpározás feltételei is javultak. A Vidékfejlesztési Program nyújtotta 12 millió forintból pedig külterületi útfelújítást végeztek. Két szakaszon történt burkolatmegerősítés. Az érintett utakról mezőgazdasági területek közelíthetők meg, valamint egy család ingatlana is könnyebben elérhetővé vált.

A vármegyegyűlés elnöke arról szólt, hogy az ország nem létezik a vidék nélkül, de csak akkor van vidék, ha képesek vagyunk ott élni, ehhez pedig infrastruktúra-fejlesztés kell. - A magyar kormány felismerte azt, hogy oda kell figyelni a vidékre, ahol nemcsak az életminőség, hanem az értékrend is jobb, mondhatjuk, hogy szöges ellentétben van a mai európai gondolkodásmóddal, hisz keresztény és konzervatív. Tájékoztatott arról is, hogy a TOP-os források elosztását a vármegye koordinálja, együttműködve az országgyűlési képviselőkkel. Az új ciklusban, mivel az Európai Uniótól nem kaptuk meg, ezért a magyar kormány megelőlegezte a pályázati forrásokat, hogy a beruházások elindulhassanak. A jelen ciklusban 65 milliárd forint áll rendelkezésre különböző fejlesztésekre Zalában, beleértve a két megyei jogú város forrásait.

Cseresnyés Péter úgy fogalmazott: ahhoz, hogy az elmúlt években tapasztalható fejlődés folytatódjon, az kell, hogy 2026-ban is megkapják majd a bizalmat, hogy rendezzék a viszonyt az Európai Unióval, valamint legyen béke. Beszélt a települési önkormányzatok által elérhető további pályázati lehetőségekről is, mint a falu- vagy a vidékfejlesztési program, melyekkel a kormány támogatja a vidéket.

Csömödér önkormányzata az elmúlt években közel 200 millió forint támogatást használhatott fel, emellett további források kerültek a faluba a közutak felújítása, vagy egyéb fejlesztések, például a vasútállomás váróépületének felújítása révén.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...