Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Megyeszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról
2021.10.25

A nagykanizsai városi megemlékezésen Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke helyezett el koszorút. Keszthelyen Ruzsics Ferenc alelnök képviselte a Zala Megyei Önkormányzatot a város ünnepségén, amelynek szónoka Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.


Nagykanizsán Cseresnyés Péter államtitkár mondott ünnepi beszédet a Medgyaszay Házban. Leszögezte: a forradalom és a szabadságharc egész Magyarországé volt, együtt mozdult a fővárossal a vidék is, minden városban, minden faluban a szabadság, az igazságosabb élet után nyúltak a közösségek a maguk eszközeivel. – Nincs kétségem afelől, hogy a magyarság eltaposhatatlan – folytatta. – De, most az egyszer, elérhetnénk, hogy az idő kerekét ne oda-vissza kelljen forgatnunk, hanem egyenesen haladhassunk tovább. Most az egyszer megszakíthatnánk a láncot, hogy ügyek, értékek, generációs lehetőségek ismét mártírrá váljanak, és maradhatnánk az országépítés, a nemzetépítés pályáján. A kulcs ehhez? Semmi más, csak a szabadságunk megőrzése, a kizárólagos nemzeti önrendelkezés megtartása. Ha ehhez elszántság kell, tekintsünk 1956 hőseinek emlékére, és főhajtásunk legyen egyben fogadalom, hogy a kivívott szabadságunkat soha többé nem hagyjuk elvenni.

 

Keszthelyen, az újraállított Fehér ember-szobornál Gulyás Gergely arról beszélt: a város 1956-os története párhuzamos az országban zajló eseményekkel. – Az a 13 nap mindörökre megváltoztatta a kommunizmust, és nemcsak itthon, hanem szerte a világon – hangsúlyozta a politikus –, és ez még akkor is igaz, ha a visszatérő kommunisták kegyetlen bosszút álltak, a keszthelyi mártírok közül többek éppen karácsonykor kapták meg a halálos ítéletüket. A rendszerváltással megszületett szabad Magyarország az 1956-os forradalom örököse, és nem véletlen, hogy a posztkommunista hálózatok mindent megtettek azért, hogy a forradalom jelentőségét csökkentsék, vagy, amint 2006-ban tették: egyszerűen szétverjék az ünnepet.

Forrás és fotó: Zalai Hírlap

vissza...