Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.16 - A vármegye önkormányzata csütörtökön immár negyedik alkalommal szervezte meg és bonyolította le sikeresen a falu-és tanyagondnoki alapképzést záró vizsgát. A tanúsítványokat az eredményes vizsgát követően Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át a 21 résztvevőnek. Köszönetet mondott a képzés előadóinak a felkészítésben nyújtott szakmai támogatásért, és gratulált a hallgatóknak a sikeres megmérettetéshez, kitartást kívánva a falugondnoki teendőkhöz.

2024.05.13 - Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör szombaton. Az eseményen Czigány Sándor polgármester és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke gratulált a népdalkör vezetőjének, Füle Jánosné Kiss Hajnalkának a csoport működéséhez. A résztvevők a jeles évfordulót természetesen zenével ünnepelték, amelyben közreműködött ifj. Horváth Károly népzenész is.

2024.05.13 - Hetés vendégül lát! címmel rendetek kétnapos gasztrokulturális rendezvényt a hétvégén a hetési falvakban. Ezen a tájon a mai napig őrzik a hagyományokat a gasztronómia és a kézművesség terén, amelyet az évenként májusban, pünkösd előtt megrendezett rendezvény során igyekeznek is bemutatni. A rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki azon véleményét fogalmazta, meg, hogy a kisebb falvak kitörési lehetősége azok élhetővé, vonzóvá tétele, hiszen sokan költöznek vidékre a városi nyüzsgésből.

2024.05.13 - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata pénteken tartotta ünnepi közgyűlését, ahol a Keresztury-emlékév keretében tartott eseményen Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott: "Zalaegerszeg mindannyiunk életében a stabil pont, de a város története a folyamatos változás története.” A rendezvényen részt vett Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Sifter Rózsa főispán és Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is.

2024.05.13 - A kórház korábbi főigazgatója, Dr. Balogh Zoltán főorvos emléktábláját avatták fel pénteken a fürdővárosban. Az ünnepi eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is méltatta az intézményvezető munkásságát, amelynek most méltó emléket állítottak.

Zala a termálfürdők hazája


RURES 8. hírlevél
2019.11.21

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben. A RURES célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében. Kísérleti befektetés - Szolár „E-fa” Szlovéniában


A szlovén kísérleti beruházást 2018. októberében fejezték be Puconci (Battyánd) településen. 2018. október 12-én került sor a Solar „E-Fa” hivatalos átadójára, ahol a látogatók megtekinthették a teljes installációt és kipróbálhatták azt. A résztvevők megismerkedtek annak használatával, milyen eszközök tölthetők, illetve hogyan is állítja elő a szükséges energiát.

A Solar „E-fa” kísérleti beruházás három összetevőből áll: Napelemes „E-fa” négy fotovoltaikus panellel, intelligensen kialakított napelemes pad az elektronikus eszközök töltéséhez, valamint intelligens árnyékolt pad, hat fotovoltaikus panellel, LED-es megvilágítással, valamint ülő- és pihenő felülettel az e-eszközök kényelmes töltéséhez.

Solar "E-Fa"-ról:
A napenergia számít az egyik legjobb megoldásnak, ha a nem hagyományos energiaforrásokat keressük. Ennek oka az, hogy nagyon könnyű befogni a napsugárzást és elektromos energiává alakítani fotovoltaikus (PV) cellák felhasználásával. Manapság a károsanyag kibocsátás csökkentésével a környezetre is gondolkodni kell. Az összes fent említett paraméter figyelembevételével a napenergia a legjobb megoldás az elektromos energia előállításához. A napenergia felhasználásának egyetlen problémájaként az merül fel, hogy egy-egy installáció/napelem telepítése nagy helyet igényel. Minél több energiára van szükség, annál nagyobb a területi igény; az új termékek, mint például a „Solar E-Fa” azonban meg tudják oldani ezt az akadályt.
Solar „E-fa” egy fémszerkezet, amely úgy néz ki, mint egy igazi fa, ágakkal, amelyek tetején napelemek vannak. Ezek a napelemek összegyűjtik a napenergiát és átalakítják azt villamos energiává, amellyel így mobiltelefonok, táblagépek és hordozható számítógépek akkumulátora tölthető. Ezen kívül az összegyűjtött villamos energia felhasználható információs panelek működtetésére és világítás céljára.

Még több információ az “E-Fa”-ról: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/The-official-opening-of-the-Solar--E-TREE-.html
Néhány műszaki információ: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Solar--E-TREE-1.html
Solar „E-Fa” megnyitása - média közvetítés: https://www.youtube.com/watch?v=txMwWrd8J4I&feature=youtu.be

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES_8_hírlevél_Szlovénia letöltése

vissza...