Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Hagyomány és tradíció
2024.05.13

Hetés vendégül lát! címmel rendetek kétnapos gasztrokulturális rendezvényt a hétvégén a hetési falvakban. Ezen a tájon a mai napig őrzik a hagyományokat a gasztronómia és a kézművesség terén, amelyet az évenként májusban, pünkösd előtt megrendezett rendezvény során igyekeznek is bemutatni. A rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki azon véleményét fogalmazta, meg, hogy a kisebb falvak kitörési lehetősége azok élhetővé, vonzóvá tétele, hiszen sokan költöznek vidékre a városi nyüzsgésből.


A szlovén-magyar határ mentén található Gáborjánháza, Bödeháza, Szíjártóháza és Zalaszombatfa lakosságszáma összesen közelíti meg a 200 főt. A rendezvénysorozat alkalmával felpezsdül az élet a falvakban, több százan járják be a négy települést. Gáborjánházán idén is begyújtották a kemencét és kerek perec, langallót sütöttek, a helyi szövőműhelyben a szőtteskészítéssel ismerkedhettek az érdeklődők. Szíjártóháza a második helyszín, ahol a füstölt ízű búbos túró a kóstolásra váró igazi különlegesség és a kosárfonás rejtelmeibe engednek betekintést. Zalaszombatfán fumut sütnek, baba alakú diós-mákos-mazsolás kalácsot. A Hetés Szőttes Múzeum mellett idén vesszőfonó kiállítás is várta a látogatókat.

Vasárnap Bödeházára várták a vendégeket, ekkor tartják az éves búcsút. A délelőtti szentmise és fumu szentelés után délután a kultúrpajtában tartották a köszöntőt. Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere elmondta, hogy a település önkormányzatának egyaránt célja a hagyományápolás és a fejlődés, ennek megfelelően szervezik ezt a programot. Szőkéné Csuka Edit, a Mesés Hetés Egyesület elnöke is beszélt kapcsolódó céljaikról.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

 

vissza...