Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Sajtótájékoztató az október 13-i választással kapcsolatos aktuális tudnivalókról
2019.10.10

Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.


A választópolgárok száma Zala megyében közel 231 ezer fő, míg a megyei közgyűlési választáson szavazásra jogosultak száma 145 ezer fő.
A megye 258 településén 428 szavazókörben nyílik lehetőség a szavazólapok leadására.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával párhuzamosan kerül sor a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására. Ez a választás csak azokat a településeket érinti, ahol van a névjegyzékben nemzetiségi szavazópolgár. Már egy választópolgár esetében is biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a nemzetisége szerinti megyei, illetve országos választáson szavazhasson, amennyiben az adott nemzetiségnek van ilyen választása.
Települési nemzetiségi választásra ott kerülhet sor, ahol kitűzésre került és elegendő számú jelölt regisztrálta magát. Egy adott nemzetiségi települési választás ott került kiírásra, ahol a 2011-es önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat.
Országosan 13 nemzetiségnek lesz választása (országos lista), a megyei nemzetiségi választások száma 62 (melyből Zala megyében három: horvát, német és roma lesz), míg az országosan kitűzött 2715 választásból várhatóan 2189 kerülhet megtartásra.
Zala megyében 13 horvát, 1 lengyel, 19 német, 60 roma, 2 román és 1 ukrán települési nemzetiségi választás került kitűzésre. Ebből a jelenlegi adatok alapján megtartható 11 horvát, 6 német, 46 roma és 1 ukrán (Zalaegerszeg).
A Zala megyei nemzetiségi névjegyzékben a mai napon 6 737 választópolgár szerepel, melyből 5 048 roma, 1 372 horvát, 251 német, 24 ukrán, 9 örmény, 7-7 a bolgár, lengyel, ruszin, 6 szlovák, 4 görög, 1-1 román és szerb.
Jelöltek száma Zala megyében:
Polgármester jelölt 560 fő, képviselőjelöltek (települési, megyei, kompenzációs) 2.334 fő, nemzetiségi jelölt (település, területi) 424 fő. Összesen: 3.318 fő.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet – értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését. A választópolgárok számára megküldött értesítő tartalmazza annak a szavazókörnek a címét, amelyben a választópolgár szerepel, szavazni – amennyiben nem jelentkezett át és nem kért mozgóurnát – kizárólag ebben a szavazókörben tud.
A választás során a település jellegétől és a kiírt választások függvényében eltérő darabszámú szavazólapot kapnak kézhez a választópolgárok borítékkal együtt. Így például az olyan településen (nem megyei jogú városban), ahol helyi nemzetiségi választásra is sor kerül, a helyi polgármesteri, egyéni képviselői és megyei szavazólap mellé helyi nemzetiségi, megyei nemzetiségi és országos nemzetiségi szavazólap is kerülhet, vagyis 6 darab szavazólapot is kaphat egy választópolgár. Fontos, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségi választás vonatkozásában zöld borítékot és szavazólapot kapnak kézhez, érvényes szavazás feltétele, hogy a boríték lezárásra kerüljön. Ezt a boríték mindkét oldalán külön felirat jelzi.
A két megyei jogú városban megyei közgyűlési szavazólapot nem kapnak kézhez a választópolgárok, polgármesteri és egyéni választókerületi képviselőjelöltekre adhatnak le szavazatot (nemzetiségi választás esetén a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok természetesen nemzetiségi jelöltekre is szavazhatnak).
A szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a jelöltek és a listák, hanem a választási bizottságok által végzett sorsolás eredménye szerinti sorrendben.
Érvényesen szavazni a jelöltnél/listánál lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal lehet: X vagy +. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több jelöltre/listára adtak le szavazatot, mint amennyit a szavazólap tájékoztató része tartalmaz; vagy amelyen nem szerepel érvényes szavazat, tehát nincs semmilyen jelölés, vagy ha a szavazólapon szavazatként olyan jelölést tettek, amely nem két egymást metsző vonal.
A választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méterem távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. Továbbá nem folytatható kampánytevékenység a meghatározott területen kívül az e területen belül tartózkodó választópolgár választói akaratának befolyásolására alkalmas módon. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség az illetékes Helyi Választási Bizottsághoz.
A választópolgárok két típusú: központi névjegyzéket érintő és szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmet nyújthattak be az illetékes választási irodához.
Átjelentkezésre ezen a választáson csak korlátozottan van lehetőség, csak a lakóhely és a tartózkodási hely között. Átjelentkezésre irányuló kérelmet az a választópolgár nyújthat be, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és a szavazás napján is érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett az adott településen. Eddig elbírált kérelmek száma összesen: 1 094 db átjelentkezés (tartózkodási helyre), 1 608 db mozgóurna kérelem.
Az átjelentkezési kérelmek benyújtására 2019. október 9-én (szerdán) 16.00-ig volt lehetőség, a visszavonásra azonban személyesen vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén még +2 napig, péntek 16.00 óráig lehetőség lesz.
Mozgóurna iránti kérelmet ugyanezen időpontig lehetett alapesetben benyújtani a választási irodához, azonban személyesen vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén még péntek 16.00 óráig, továbbá ezt követően elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén a szavazás napján 12 óráig. Továbbra is lehetőség lesz a kérelem benyújtására a választás napján a szavazókörben működő választási bizottsághoz, azonban már csak 12.00 óráig.
Ezen kérelmeket elektronikusan, vagy közvetlenül a szavazatszámláló bizottsághoz intézett kérelemmel lehet igényelni. Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadásra kerüljön.
A jelölő szervezetek által delegált TVB/HVB/SZSZB tagok száma a megyében:
Demokratikus Koalíció: 4
Éljen Városunk Egyesület: 57
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség: 496
Jobbik Magyarországért Mozgalom: 2
Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület: 34
Magyar Szocialista Párt: 3
Mi Hazánk Mozgalom: 2
Momentum Mozgalom: 4
Tiéd a Város Egyesület: 50

A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7.00 órakor, ezt követően két óránként, majd utolsóként 18.30 órakor lesz napközbeni jelentés (összesen tehát 7 napközbeni jelentésre kerül sor). Az adatgyűjtési időszak 30 perces, így pl. a 7.00 órás részvételi adat kb. 7.45 órakor válik ismertté.
2014. évben az országos részvételi arány 44,3 %-os volt, Zalában 43,29 %.
2010-ben 46,64 % volt, Zalában 46,83 %
2006-ban 53,12 % volt, Zalában 53,06 %
A választás eredményét minden településen a Helyi Választási Bizottság állapítja meg, a megyei közgyűlési választás, területi nemzetiségi választás eredményét a Területi Választási Bizottság állapítja meg.

Fotó: Zalai Hírlap

vissza...