Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.07 - Hétfőn tartották a tűzoltónapi ünnepséget, a hagyományok szerint a búcsúszentlászlói templomban. A Tódor Szabolcs plébános celebrálta mise után Dr. Sifter Rózsa főispán mondott köszöntőt. Méltatta munkatársai munkáját Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató és Vigh László országgyűlési képviselő is. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke pohárköszöntőt mondott az ünnepi eseményen.

2024.05.07 - Péntektől vasárnapig rendezték a Lány Labdarúgás Diákolimpia Országos Döntőjét a Városi Sportcentrumban a Zala Megyei Diáksport Szövetség szervezésében. A torna ünnepélyes megnyitójára pénteken este került sor a Mindszenty Sportközpontban, ahol a vármegye önkormányzatát Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke képviselte.

2024.05.06 - Mintegy kilencvenen búcsúztak a MATE keszthelyi Georgikon campusától szombaton. A végzős hallgatók a hagyományok szerint lovas kocsival keresték fel tanulmányaik helyszíneit, majd a Festetics-kastély parkjában, palotást táncolva köszöntek el az egyetemtől. Az ünnepségen Dr. Rózsa László a campus főigazgatója, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és Lázár László, a székelyudvarhelyi egyetemi központ intézetvezetője mondott beszédet.

2024.05.05 - Múlt csütörtökön adták át azt a bicikliutat, amely a Zala vármegyei Molnáriból indulva, Murakeresztúrt érintve, egészen Őrtilosig ér. A 14 kilométeres bicikliút végig a Mura mentén, páratlanul gyönyörű környezetben fut. Az ünnepélyes átadáson Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szászfalvi László, a somogyi térség országgyűlési képviselője és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa térségének parlamenti képviselője is méltatta a bicikliutat, amely új kapcsolatot teremet Zala és Somogy vármegye között. Az eseményen Zala Vármegye Önkormányzata képviseletében Bene Csaba alelnök volt jelen.

2024.05.03 - A vetélkedő egy sikeres pályázat segítségével jöhetett létre azzal a szándékkal, hogy a fiatalok megismerjék és dokumentálják a zalai vidék művészettörténeti, irodalmi, népművészeti és természeti kincseit s felfedezzék turisztikai értékeit, különösen azokat az épített és természeti csodákat, amelyek helyet kaptak a helyi, a vármegyei és az országos értéktárban, valamint a hungarikumok gyűjteményében. A résztvevőket Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Lucz József polgármester köszöntötte.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Sajtótájékoztató a zalai TOP források elosztásáról
2017.05.08

Sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, hogy közel 9,9 milliárd forint értékű uniós támogatást sikerült lekötni a Zala megye számára rendelkezésre álló keretből, mely több mint 23 milliárd forintos (TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program).


A mostani bírálat során 77 pályázat támogatásáról döntöttek, melyek főként a valamilyen intézményrendszert, infrastruktúrát működtető zalai települések fejlesztését szolgálják. Az így  megvalósítandó célok között döntően helyi gazdaságélénkítés, óvoda, illetve orvosi rendelő felújítás, valamint turisztikai fejlesztés szerepelt.

A megye számára rendelkezésre álló TOP forráskeretből korábban közútfejlesztésre már  lekötött mintegy 1,5 milliárd forinttal, valamint a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítására fordítandó  963 millió forinttal együtt az eddig lekötött összeg meghaladja már a 12 milliárd forintot. Mintegy két hét múlva pedig további 88 benyújtott pályázatot érintően várható döntés, melyhez 9,8 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Ezen felül nyitott még további 1 milliárd forint sorsa, melyre még most is lehet kérelmet benyújtani inkubátorház fejlesztésre,  helyi identitás erősítésére, valamint a Mura Program turisztikai céljaira. A megyei önkormányzatot érintő konkrétumként megemlítette, hogy sikerült 781 millió forintot nyerniük kerékpárutak fejlesztésére.

Manninger Jenő, Zalai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a sikeres pályázatokról szólva kiemelte, hogy az önkormányzatok minden szakmai segítséget megkaptak a pályázatok benyújtásához. Elmondta, hogy mivel orvosi rendelők kialakítására a lehetőségeket meghaladó mértékben jelentkezett igény a településeken, kezdeményezte, hogy erre a célra újabb források kerüljenek átcsoportosításra. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő egyebek mellett a választókerületét érintő sikeres pályázatokról szólt. Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mintaszerűnek nevezte a pályázati folyamat levezénylését. Meglátása szerint a TOP forrásoknak köszönhetően friss levegő áramolhat  a zalai településekbe, hiszen számos helyen  régóta görgetett gondokat old meg az orvosi rendelő, vagy bölcsőde felépítése, az óvoda fejlesztése.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben