Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.07 - Hétfőn tartották a tűzoltónapi ünnepséget, a hagyományok szerint a búcsúszentlászlói templomban. A Tódor Szabolcs plébános celebrálta mise után Dr. Sifter Rózsa főispán mondott köszöntőt. Méltatta munkatársai munkáját Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató és Vigh László országgyűlési képviselő is. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke pohárköszöntőt mondott az ünnepi eseményen.

2024.05.07 - Péntektől vasárnapig rendezték a Lány Labdarúgás Diákolimpia Országos Döntőjét a Városi Sportcentrumban a Zala Megyei Diáksport Szövetség szervezésében. A torna ünnepélyes megnyitójára pénteken este került sor a Mindszenty Sportközpontban, ahol a vármegye önkormányzatát Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke képviselte.

2024.05.06 - Mintegy kilencvenen búcsúztak a MATE keszthelyi Georgikon campusától szombaton. A végzős hallgatók a hagyományok szerint lovas kocsival keresték fel tanulmányaik helyszíneit, majd a Festetics-kastély parkjában, palotást táncolva köszöntek el az egyetemtől. Az ünnepségen Dr. Rózsa László a campus főigazgatója, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és Lázár László, a székelyudvarhelyi egyetemi központ intézetvezetője mondott beszédet.

2024.05.05 - Múlt csütörtökön adták át azt a bicikliutat, amely a Zala vármegyei Molnáriból indulva, Murakeresztúrt érintve, egészen Őrtilosig ér. A 14 kilométeres bicikliút végig a Mura mentén, páratlanul gyönyörű környezetben fut. Az ünnepélyes átadáson Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szászfalvi László, a somogyi térség országgyűlési képviselője és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa térségének parlamenti képviselője is méltatta a bicikliutat, amely új kapcsolatot teremet Zala és Somogy vármegye között. Az eseményen Zala Vármegye Önkormányzata képviseletében Bene Csaba alelnök volt jelen.

2024.05.03 - A vetélkedő egy sikeres pályázat segítségével jöhetett létre azzal a szándékkal, hogy a fiatalok megismerjék és dokumentálják a zalai vidék művészettörténeti, irodalmi, népművészeti és természeti kincseit s felfedezzék turisztikai értékeit, különösen azokat az épített és természeti csodákat, amelyek helyet kaptak a helyi, a vármegyei és az országos értéktárban, valamint a hungarikumok gyűjteményében. A résztvevőket Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Lucz József polgármester köszöntötte.

Zala a termálfürdők hazája


A turisztikai termékfejlesztés jó gyakorlatait tanulmányozták az INSiGHTS Partnerek Horvátországban
2017.10.31

A nemzetközi filmfesztiváljáról híres Motovun volt a helyszíne 2017. október 17-20. között a a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló INSIGHTS projekt – “Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák” – tematikus találkozójának és transznacionális műhelymunkájának.


A zöld- és egészségturizmus témájára fókuszáló esemény házigazdája a Közép-Isztria Helyi Akciócsoport volt. A résztvevő partnerek megismerkedhettek Közép-Isztria régió legjobb gyakorlataival, így például a Parenzana kerékpáros útvonallal, tradicionális süteménykészítéssel az Ograde falusi szálláshelyen és Pazin város turisztikai ajánlatának adrenalinnövelő és kulturális elemeivel.

A motovuni Hotel Kaštelben való délutáni találkozást követő megbeszélésen egy rövid prezentáció keretében mutatták be Isztriát, kiemelve a Közép-Isztria régiót. A partnereket köszöntötték a vendéglátó Közép-Isztria Helyi Akciócsoport munkatársai és Sanja Kantaruti, a Közép-Isztria Turisztikai Testület igazgatója. A helyi napilap riportere Davor Šišović mutatta be a térség történelmi fejlődését, majd egy vezetett séta következett Motovun középkori óvárosában, amely egy 270 méter magas domb tetején található és egy horvát író meséje nyomán Veli Jože, a jóságos óriás városaként ismerik. Napjainkban a független és avantgard filmek nemzetközi fesztiváljáról, valamint a Teran bor és Szarvasgomba kulináris fesztiválról híres. A napi program a helyi Tomaz Borászat borkóstolójával záródott. 

 

A tanulmányút második napja egy egyedülálló tapasztalatszerzéssel kezdődött – a Parenzana kerékpárúton való tekeréssel Motovuntól a Špinovciban található Tikel falusi szálláshelyhez, ahol Irányító Bizottsági üléssel és Tematikus találkozóval folytatódott a program. Parenzana egy keskenyvágányú vasútvonal volt, amely Triesztet kötötte össze Poreč városával, és 1902-től működött 1935-ig. Három egymást követő uniós társfinanszírozással megvalósított projekt segítségével pedig mára az egyik legismertebb európai kerékpáros útvonallá vált, amely a természetkedvelő turistákat csalogatja a mediterrán városok és helyi attrakciók megismerésére úgy, hogy közben friss levegőn kerékpározhatnak az érintetlen isztriai vidék kellős közepén.  

Este pedig ügyességüket is kipróbálhatták a partnerek a hagyományos isztriai sütemény készítő workshopon az Ograde falusi szálláshelyen, az Isztria egyik legrégebben bejegyzett agrárturisztikai családi gazdaságában, amely 13 000 m2-t meghaladó területen fekszik, mezőgazdaságra, háztáji állattartásra és falusi vendéglátásra specializálódott. Az Ograde nevet a pásztoroktól kapta a körülötte húzódó kőkerítés miatt.

A következő napon Pazinba látogattak a résztvevők, ahol választhattak a pazini barlang felett húzódó drótkötélpálya kipróbálása és a vár meglátogatása között. A drótkötélpálya 4 részből áll, összesen mintegy 660 m hosszú és a legmagasabb ponton 100 m-rel a föld felett húzódik. A pályán való csúszás elegendő időt kínál a hatalmas szurdok és a a sziklákra épült középkori vár szokatlan látványának kiélvezésére. A pazini vár egy középkori erőd a város közepén, amely több évszázadon keresztül szolgált Pazin megye illetve Isztria megye közigazgatási központjaként a várkapitány vagy maga a gróf irányítása alatt. Napjainkban két múzeumnak ad helyet – Isztria Néprajzi Múzeumának és Pazin Város Múzeumának.

A tanulmányút utolsó állomása a Beram mellett található Szent Mária kápolna volt, melyben az isztriai középkori festészet legértékesebb maradványai láthatók – a templom belső falait szinte teljesen beborító jól megőrzött késő-gótikus freskók, melyeket Kastavi Vincent mester készített. A legnagyobb hatású a “Halál tánca” című freskó, amelyen kéz a kézben táncolnak a halállal királyok, kereskedők, bíborosok, és maga a pápa is.  

A program zárásaként a szlovén – horvát partnerek szeptemberi kétoldalú találkozóján szerzett tapasztalatok megvitatását követően SWOT workshopra került sor, majd megállapodás született arról, hogy a következő multilaterális projekt találkozót 2018. márciusában tartják Zala megyében. 

 A projektről

A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra. 

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóközlemény letöltés: INSIGHTS_sajtóközlemény_Motovun

Kapcsolat:

Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

 

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

vissza...