Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Beruházásokat avattak Lovásziban
2024.06.04

Több száz millió forint értékben valósultak meg infrastrukturális és turisztikai fejlesztések az elmúlt években Lovásziban. Legutóbb a helyi gondozási központ energetikai fejlesztése történt meg, ez alkalomból hétfőn tartottak avatót, illetve a további, már elkészült beruházásokat is bemutatták. Az idősotthonnál tartott ünnepségen Kovács Ferenc polgármester köszöntője után Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője méltatta a helyi beruházásokat.


Dr. Pál Attila arról beszélt, hogy a felújítást követően méltó körülmények között tudnak gondoskodni az otthon lakóiról. Azzal folytatta, hogy a fejlesztésekhez pénzre van szükség, viszont a nekünk járó európai uniós forrásokat különféle politikai indokokkal visszatartják, elutasítják. A beruházáshoz szükséges forrást ezért a magyar állam előlegezte meg a TOP Plusz keretében. A vármegye feladata ezeket a forrásokat koordinálni, és szem előtt tartani, hogy Magyarországon nincs jólét a vidék, a falvak fejlesztése nélkül.

Cseresnyés Péter arról beszélt, hogy Lovásziban és a környező falvakban is látszik a megvalósított fejlesztések eredménye, utak, járdák, intézmények újultak meg, de kulturális események tartására is nyertek el forrásokat.

Ezután a beruházásokat mutatta be Kovács Ferenc. Elmondta, hogy a TOP Plusz programban elnyert több mint 70 millió támogatásból valósították meg a Lovászi Gondozási Központ energetikai fejlesztését. A beruházás során az épület homlokzati hőszigetelése, nyílászárócseréje, világítás- és fűtéskorszerűsítése, valamint napelemes rendszer kiépítése történt.

A továbbiakban jelképesen átadták a közel 180 millió forint értékű turisztikai célú felújítást követően a légópincét, avagy a bunkert. Az egyedülálló idegenforgalmi attrakció túra keretében bejárható. A felújítás mellett interaktív elemeket is elhelyeztek, bemutatva az 1950-es évek mindennapjait a településen. Elkészült továbbá a Vasfüggöny Múzeum és mellette a parkoló, előbbi kiegészíti a bunkerben látottakat.

A vidékfejlesztési programban elnyert mintegy 120 millió támogatásával rendbe tett külterületi utakat is átadták jelképesen a forgalomnak. Több szakasz kapott burkolatmegerősítést. Az utak mentén több vállalkozás, őstermelő, mezőgazdasági kisüzemek is megtalálhatóak, illetve közel 50-en élnek az érintett területen.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...