Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Együttműködés Muravidékkel
2024.06.03

Sajtótájékoztatót tartottak hétfőn délelőtt a Megyeházán a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és Zala Vármegye Önkormányzata 2024. évre kötendő Együttműködési Megállapodása aláírásának ünnepélyes bejelentéséről. Az együttműködési megállapodást Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Zala Vármegye Önkormányzata képviseletében Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke írta alá.


Dr. Pál Attila elmondta, hogy az együttműködés folyamatos és intenzív a két szervezet között és a támogatás mértéke ugyan szimbolikus, mégis segítséget képes nyújtani a határ másik oldalán működő magyarság megőrzésén munkálkodó szakemberek tevékenységének finanszírozásában. Orbán Dusán megerősítette ezt és jelezte, hogy a támogatásból annak célja szerint gyermek- és kulturális programok valósulnak meg.

1992-ben került aláírásra első ízben együttműködési megállapodás a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és Zala Vármegye Önkormányzata között a muravidéki magyarság nemzeti tudata fennmaradásának és az anyanemzethez való kötődésének erősítésére. Az eltelt 30 év tapasztalata igazolta a megállapodásokban megfogalmazott célok helyességét. Az együttműködés hatékonyan segítette elsősorban a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományának megőrzését, a kétnyelvű oktatási intézményeinek működését. Az oktatási, pedagógiai együttműködés magában foglalta különböző gyermeklapok, szakmai folyóiratok biztosítását, a zalai tanulmányi versenyeken, vetélkedőkön való részvétel lehetőségét, a muravidéki magyar pedagógusok továbbképzését. 2012-től évi 1 millió forint támogatást nyújtott a vármegye önkormányzata a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség részére. Emellett közös programok valósultak meg: a Bethlen Gábor Alap testvérmegyei pályázata keretében Zala György konferencia került megrendezésre és a kézműves örökség, illetve annak továbbadása feltérképezésre.

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség az idei évben is kérelemmel fordult Zala Vármegye Önkormányzatához Zala vármegye és a Muravidék közti gazdag múltra visszatekintő együttműködés támogatása érdekében. A támogatási kérelem a korábbi évek  sikeresen megvalósított programjainak továbbvitelét jelölte meg célként a 2024. évre: drámatábor szervezését iskolásoknak zalai szakemberek vezetésével; muravidéki műkedvelő csoportok szakmai vezetésének támogatását, amely során a csoportokat zalai szakemberek vezetik; a Hevesi Sándor Színház vendégszereplését Lendván, illetve a muravidéki iskolások zalaegerszegi színházlátogatását, valamint a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódó rendezvényt.

Az együttműködés keretében a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa és Zala Vármegye Önkormányzata abban állapodtak meg, hogy előmozdítják Magyarország és a Szlovén Köztársaság között megkötött Alapszerződés, továbbá a két ország között újjá alakult Magyarország – Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság céljainak megvalósítását, együttműködnek a muravidéki magyarság nemzeti tudata fennmaradásának és az anyanemzethez való kötődésének további megszilárdításában, az év kiemelkedő kulturális, történelmi eseményeinek szervezésében. Segítik a térség kulturális együttműködésében a fiatalok közösségi tevékenységének fejlesztését, támogatják az önkormányzati, intézményi, valamint a civil társadalmi szféra szervezetei együttműködését.

Fotó és forrás: Zala Vármegye Önkormányzata

vissza...