Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

ICDM Projekt nyitórendezvény
2024.04.11

Zala Vármegye Önkormányzata 2024. április 9-én rendezte meg az ICDM projekt („Innovatív kerékpáros desztinációs modell létrehozása a szlovén-magyar határtérségen”) nyitókonferenciáját, amelyre a lenti Balance Resort Thermal Hotelben került sor.


Az esemény Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnökének köszöntő beszédével vette kezdetét.

A Vezető Partner, Zala Vármegye Önkormányzatának nevében Kovács Helga projektmenedzser ismertette a pályázatot, annak tartalmát, hátterét és célkitűzéseit.

20240409_icdm_3a

A rendezvény Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatójának előadásával folytatódott, melynek témája az aktív turizmus fejlesztési irányai voltak. Elsőként bemutatta a fejlesztési központ felépítését, működését, majd rátért az aktív- és ökoturizmus jelenleg tapasztalt kihívásaira. Megoldási javaslatokat fogalmazott meg, külön kihangsúlyozva a turisztikai helyszínek akadálymentessé tételét, hogy a turizmus minden célcsoport számára elérhető legyen.

A továbbiakban Polgár Tibor és Halinka Péter, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. igazgatói vették át a szót, és adtak ízelőt elsőként a kulturális örökség alapú tematikus utakról – például a Velo Martini kerékpáros zarándokút kialakításáról -, majd egy történelmi alapú pályázat megvalósításáról.

Szlovénia kerékpáros jó gyakorlatairól Uroš Rozman, a Koroška Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere számolt be, és mutatta be részletekbe menően a négy országot átszelő Drava Bike útvonal szlovén részeit érintő beruházásokat, elkészült utakat, pihenőhelyeket.

Ptuj város római örökségére vonatkozóan Andej Klasinc, a Ptuji Római Kultúra Megőrzéséért Egyesület elnöke tartott előadást. A hagyományok ápolása és a kulturális örökség megőrzése mellett a város római kori múltjának fontosságát és az ezekkel kapcsolatos teendők folytatásának szükségességét hangsúlyozta.

20240409_icdm_2

A továbbiakban Déri Péter esperes előadásában a közönség megismerte a zarándokturizmus fogalmát és történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Jó példaként Csehimindszent települést, Mindszenty József bíboros szülőfaluját ismertette, mely a katolikus hívők kedvelt zarándok úticélja.

Végezetül Méri Tamás, az Access4You társalapítója zárta az előadássorozatot az Access4You európai tanúsítási rendszer, valamint a fogyatékkal élők turisztikai célú utazásaikhoz kapcsolódó nehézségek, lehetőségek bemutatásával.

A nyitókonferencia észrevételek megfogalmazásával zárult.

vissza...