Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Ülésezett az Idősügyi Tanács
2024.03.19

A Megyeházán tartott összejövetel első napirendi pontjaként a tanács elnöke, Pácsonyi Imre tartott beszámolót az elmúlt időszak idősekkel kapcsolatos eseményeiről, rendezvényeiről, amelyeken a tanács képviseltette magát, majd a határon átnyúló projektekről tartott ismertetőt.


Az unión belül a városok, régiók együttműködést támogató Interreg program két, magyar-osztrák résztvevőknek szóló pályázatot is kiírt.

Az egyikben osztrák részről idősekkel foglalkozó egyesületek, szolgáltatók vesznek részt, magyar oldalról pedig a Zala Vármegyei Önkormányzat, valamint Vasból az evangélikus egyház szervezete kapcsolódik be. Olyan digitális platform kifejlesztése a cél, amely azokat a szervezeteket, szolgáltatókat támogatja, amelyek ellátják az időseket, akik számára szintén segítséget nyújt ez a virtuális felület. Ez nemcsak információszolgáltatást jelent, hanem tevékenységek, például önkéntes munkák koordinálásában is támaszkodhatnak rá majd a felhasználók.

A másik pályázaton a Pannon Egyetem zalaegerszegi karával és az osztrák Nova Egyesülettel vesz részt a vármegyei önkormányzat. Ennek egyik célja a nők digitális írástudásának, eszközhasználatának felmérése. Természetesen a középpontba az idősebb korosztály kerül. Ez ugyan kisebb projekt, de a megszerzett ismereteket később további programokban hasznosítanák. Azaz olyan képzéseket valósítanának meg, valamint hoznának létre digitális platfomokat, amelyek az időseket szolgálják. A két pályázatról májusban születik döntés, kedvező esetben szeptemberben kezdődhet is a munka.

Az ülésen ezenkívül megvitatták az idei munkatervüket is. Ennek hangsúlyos eleme az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata című pályázat kiírása. Lesz emellett kihelyezett ülésük olyan településen, ahol az idősügyi gyakorlat követendő mintát mutat.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...