Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

Akadályok feltérképezése
2023.11.06

A Spaces4All projekt keretében jelentős szakmai tevékenységsorozat valósult meg az ősz folyamán. Zala Vármegye Önkormányzata – külső szakértőkkel, társult szervezetekkel együttműködve – kiválasztott számos olyan határtérségben található helyszínt, melyek turisztikai szempontból kiemelkedő vonzerővel bírnak, és a fogyatékossággal élők számára is értékes úticélként szolgálhatnak.


A tevékenység a mobilitást korlátozó, akadályozó tényezők fennállásának vizsgálatára fókuszál minden egyes helyszín esetében.

s4_202311_Lenti

A csapat elsőként a QGIS térinformatikai rendszert használva, Open Street Map és Google Street View eszközök segítségével felvitte a már kiválasztott helyszíneket és az akadálymentesség vizsgálatához szükséges attribútumokat a térképre. A terepi munkálatok során a felmérésben részt vevők a QField nevű telefonos alkalmazást használták, hogy valós idejű adatokat gyűjtsenek és a későbbiek során értékelhessék az összegyűjtött információkat, melyek egy, a fogyatékkal élők önálló turisztikai utazását segítő alkalmazás alapját fogják képezni. A turisztikai attrakciók (pl: hotelek, éttermek, rekreációs és kulturális létesítmények, zöld területek, múzeumok stb) és az utazáshoz szükséges tömegközlekedési eszközök felkeresésénél kiemelt figyelmet fordítottak többek között a mozgáskorlátozott parkoló, rámpa, akadálymentes mosdó és hotelszoba, Braille-írás, indukciós hurok, vezetősáv és információs táblák meglétére.

s4_202311_Szecsisziget

A felmérés alapján elmondható, hogy a legtöbb vonzerő nem akadálymentes, vagy csupán részben az. Azonban azt is ki kell emelni, hogy az újabb fejlesztéseknek köszönhetően számos kiváló példa is akadt, melyek bárki számára látogathatók, igénybe vehetők. A csapat igyekezett valamennyi helyen kihangsúlyozni az akadálymentesítés fontosságát, hiszen a megfelelő környezet kialakítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a természeti és kulturális értékek mindenki számára elérhetők legyenek. Az ilyen jellegű kezdeményezések nem csupán a fogyatékkal élők önálló utazását támogatják, hanem a turisztikai iparágat is gazdagítják azáltal, hogy új, szélesebb közönséget vonnak be a turizmusba.

s4_202311_Balance

vissza...