Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Jelentős beruházással újult meg a szepetneki könyvtár
2023.01.24

A magyar kultúra napi megemlékezés keretében hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a jórészt pályázati forrásból felújított könyvtári információs és közösségi helyet a Királyi Pál intézményegyüttes földszintjén. A nemzeti színű szalagot Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Vlasicsné Fischl Timea polgármester, Dávidovics Judit Ágnes, a Királyi Pál Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője vágták át.


Vlasicsné Fischl Timea polgármester elmondta, büszke arra, hogy az elmúlt években is pályázati forrásokból és önerőből sikerült megvalósítani fejlesztéseket a településen. - A bölcsődét, az óvodát, az iskolát és a könyvtárat magába foglaló intézmény 120 éve biztos alapokon áll – fogazmazott. Két éve az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében felújíthatta az óvoda csoportszobáit, szociális helyiségeit, az ebédlőt, a melegítőkonyhát, majd egy újabb TOP finanszírozású energetikai pályázatból és önerőből elkészült az épület nyílászárócseréje, tető- és hőszigetelése. E kettő pályázat 138 millió forint értékű fejlesztést jelentett. Sőt a Nagykanizsai Tankerületi Központ pályázati forrásból és saját költségvetésből felújította a régi épületrész és a tornaterem tetejét.

A Magyar Falu Program önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére szolgáló pályázatával szinte egy időben a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kiírására is jelentkeztek. A közösségi tér modernizálására nyert 9 millió forintból lehetőség nyílt az életveszélyes fagalériás könyvtár felújítására és egy, a mai kornak megfelelő többfunkciós kétszintes tér kialakítására. Ezenkívül közel 3 millió forint értékben új könyvespolcokkal, kiszolgálópulttal, folyóiratállvánnyal, felnőtteknek és gyermekeknek való asztalokkal és székekkel, szőnyegekkel, olvasólámpával és olvasófotellel korszerűsítették a berendezést.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a szepetneki közösség tagjai az elmúlt időszakban minden tárgyi feltételt megteremtettek ahhoz, hogy a kultúra otthonra találhasson a falak között. A kormányzat támogatja ezen törekvéseket, melyekkel a vidéket fejlesztési pályára állítja és még számos infrastrukturális beruházást támogat a jövőben is. Csak Szepetneknek az elmúlt időszakban közel 400 millió forintot fordíthattak a település fejlesztésére.

A szalagátvágás előtt Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta: példás összefogás eredményeként fejlődhet a falu, melyhez a közgyűlés is támogatást biztosíthatott. A szepetnekieknek különösen jó érzékük van ahhoz, hogy olyan fejlesztésekre pályázzanak, melyek kiegészítik, s támogatják egymást. A lehetőség a jövőben is adott, lesznek források, amikkel tovább szépíthető a település.

Végül Heiter Róbert Gottfried plébános szentelte meg a könyvtárat.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...