Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Gazdasági konferencia Nagykanizsán
2021.11.16

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szervezésében hétfőn gazdasági konferenciát tartottak a König Hotelben, ahol a magyar gazdaság fejlődésének aktualitásairól és a térséget érintő beruházásokról is szó esett. A rendezvény előadói: dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár, Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, dr. Navracsics Tibor az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa, prof. dr. Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter és dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke voltak. Az eseményen Bene Csaba a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is jelen volt.


A találkozón a környék polgármesterei, cégvezetői jelentek meg, akiket Cseresnyés Péter államtitkár köszöntött. Kiemelte: Zala megyében 2010-ben a statisztikai hivatal szerint 100 ezer embert tartottak nyilván foglalkoztatottként, ez a szám most közel 130 ezer. A kanizsai vállalkozásoknak köszönhetően a foglalkoztatás jelentős mértékben növekedett, több mint ezer fővel nőtt a munkavállalók száma öt év alatt. Nem feltétlenül nagy beruházó kell, hogy a foglalkoztatás egy térségben növekedjen, hanem meg kell becsülni és ösztönözni a helyi vállalkozókat. Ebben az esetben a mutatók javulnak, így Kanizsa gazdasági potenciálja felfelé ívelhet. Ehhez a jövőben több nagyobb bejelentés is hozzájárulhat majd.

A konferencián Navracsics Tibor saját térségének lehetőségeit vette górcső alá, Palkovics László pedig a gazdaságfejlesztés lehetőségeiről beszélt.

A további előadók többek között szóltak az adópolitikai változásokról és az uniós forrásokról is.

Birkner Zoltán a kanizsai innovációkat gyűjtötte csokorba.

Az esemény után Palkovics László és Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón értékelte az elhangzottakat. Arról is szó esett, hogy 2022 után milyen irányba haladhat a gazdaság.

– Hazánk az első az uniós országok közül, amely visszatért a pandémia előtti fejlődési üteméhez – fogalmazott a miniszter. – A foglalkoztatási arány soha nem látott szintre emelkedett, augusztusban 4,7 milliónál többen dolgoztak az országban, az elmúlt 30 évben erre nem volt példa. Elindult a következetes vasútfejlesztés, a vasúti gördülő állomány gyártását és fejlesztését újra szeretnénk indítani. Ehhez külföldi technológiát vonunk be. Ez is egy olyan terület, mely Zala megye és Nagykanizsa szempontjából később releváns lehet. Szóba került a Nagykanizsa -Zalaegerszeg vasútvonal fejlesztése, a 74-es főút gyorsforgalmivá tétele, áttekintettük, hogy az M9-es autópálya a dél-zalai várost érintve miképp haladhat tovább. Beszéltünk a tudományos kutatómunka jövőjéről és a körforgásos gazdaság lehetőségeiről. Örvendetes, hogy a helyi szakképző intézményekbe a tavalyi évhez képes 42 százalékkal több diák jelentkezett.

 

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...