Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.23 - Magyarország miniszterelnöke csütörtökön Zalaegerszegen folytatta európai parlamenti választási kampánykörútját. A zalai megyeszékhelyre érkezve beszélgetést folytatott a jelenlegi és újrainduló képviselőjelöltekkel, majd a Kvártélyház udvarán szélesebb körű hallgatóság előtt hangsúlyozta a június 9-i választás tétjét. Az eseményen a Zala Vármegyei Közgyűlés képviseletében a testület elnöke, Dr. Pál Attila vett részt.

2024.05.23 - A konferencián dr. Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, dr. Birkner Zoltán, a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnöke, Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere részvételével vette kezdetét a szakmai program. A zöld energia és fenntarthatóság témája köré szervezett eseményen két napon keresztül a technológiáé lesz a főszerep és kiemelt hangsúlyt kap a klímavédelem is.

2024.05.23 - A csütörtökön kezdődött GreenTech konferencián a keszthelyi Asbóth Sándor Technikum standja előtt Pácsonyi Imre a vármegyei közgyűlés alelnöke Csótár András igazgatóval, valamint a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum igazgatójával, Gaider Gergellyel cserélt eszmét. A kétnapos fenntarthatósági szakkiállításon a megnyitókat követően kerekasztal-beszélgetésekre, előadásokra kerül sor.

2024.05.23 - Keretmegállapodást kötött egymással szerdán Keszthely Város Önkormányzata és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A Zala Vármegyei Közgyűlés által alapított szervezet 1992 óta segíti a vármegye vállalkozóit finanszírozással, tanácsadással, kedvező indulási feltételek biztosításával. A megállapodás értelmében a város az alapítványon keresztül biztosít támogatást a vállalkozások beruházási célú hitelszerződéseihez. Az okiratot a ZMVA részéről Pácsonyi Imre, a Kuratórium elnöke, míg Keszthely város részéről Manninger Jenő polgármester látta el kézjegyével.

2024.05.21 - Megtartották a hagyományos, kétnapos pünkösdi rendezvényt Rédicsen. A rendezvényen megjelenteket Soós Endréné polgármester és Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte.

Zala a termálfürdők hazája


Évindító sajtótájékoztató a Megyeházán
2018.01.12

Harmadik esztendeje hagyomány, hogy Vigh László országgyűlési képviselő a megye és a megyeszékhely vezetőivel év elején sajtótájékoztatón összegzi a tavalyi eredményeket és az idei terveket.


A Megyeházán tartott eseményen elsőként Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott tekintette át a Zala Megyei Kormányhivatal 2017-ben végzett munkáját és vázolta az idei terveket.

Ezt követően Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke  annak a reményének adott hangot, hogy egész évben ugyanebben a körben folytathatják a megye fejlődése érdekében végzett munkát. Egyebek közt elmondta, hogy a 2020-ig elköltendő TOP-forrásokból 23 milliárd forint jut Zala megyének, melyből 21 milliárd már jelentkezik is az önkormányzati és egyéb gazdasági szereplőknél, további 1,8 milliárdnyi új pályázatról pedig  közeli döntés várható.

A fejlesztések révén orvosi rendelők, iskolák, óvodák, szociális intézmények végezhetik jó körülmények között tevékenységüket, ipari parkok, helyi termékeket értékesítő helyek épülnek, javul a közlekedési infrastruktúra. Véleménye szerint 2018 lesz az előkészítés utáni látványos munkák éve. Ezek között szerepel az M70-es főút 2×2 sávosra bővítése, amely a megfelelő szélességű Budapest-Koper összeköttetés még hiányzó részét jelenti, valamint biztosan elkezdődik az R76-os út építése, de Sármelléken és a Balaton-parton is várhatóak fejlesztések. Ez utóbbira 300 milliárd forintot szán a kormány. Végül szólt a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal megvalósíthatósági tanulmánytervéről, amelyre 100 millió forint áll rendelkezésre.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán elmondta, a megyei és megyeszékhelyi vezetők állandó fórumokon egyeztetik a közös fejlesztő munka feladatait, s ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy 2018-ban is folytatódjon a sikerszéria. A gazdasági fejlesztés eredményeit jelzi az, hogy ma már munkaerőhiányt és nem a munkanélküliséget kell orvosolni a városban és térségében. Ezért épül 600 millió forintból munkásszálló, ezért fejlesztik a duális képzést ugyanennyiből. Kiemelte, hogy a területi operatív program (TOP) keretében 16,8 milliárd forintot kapott a megyeszékhely, s az országban első helyen áll e forrásokból történő értékteremtésben. Ezt követően beszélt néhány fejlesztési projekt küszöbön álló indításáról.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos zárszóként elmondta, kevés megye dicsekedhet ilyen összhanggal, mint amilyen Zalában a vezetők között természetes. Ő maga a választókerületében mintegy 500 fontos ügyet igyekszik támogatni, sikerre vinni. Végül jelezte azt is, hogy reményei szerint március végén Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tarthatják meg a járműipari tesztpálya bokréta ünnepét, ami a technikai és a fogadóépület szerkezetkész állapotát jelenti majd.

vissza...