Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Ülésezett a Zala Megyei Közgyűlés
2019.04.23

Április 18-án tartotta soros ülését a megyei közgyűlés.


A testület megtárgyalta a 2010-ben elfogadott megyei területrendezési terv módosítása céljából széleskörű társadalmasítás nyomán elkészíttetett véleményezési anyagot, amely az államigazgatási egyeztetési eljárás megindításának alapjául szolgál. A hivatalos egyeztetéseket követően várhatóan ősszel kerülhet a közgyűlés elé a terv módosításának végleges változata. Megtárgyalta a grémium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása keretében az Irányító Hatóság által rendelkezésre bocsátott 50 darab támogatási kérelmet érintő újabb döntési javaslatot. Megválasztotta a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának és felügyelő bizottságának tagjait, valamint elfogadta a szervezet, illetve a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. éves beszámolóját.

A területfejlesztési tevékenységekhez szorosan kapcsolódó témák mellett a Közgyűlés rendeletet alkotott a Zala Megyei Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásának zárszámadásáról, valamint módosította 2019. évi költségvetését, továbbá támogatási igény benyújtásáról döntött a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által kiírt pályázati felhívásra. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően döntés született a következő 4 éves időszakban Zala megyében tevékenykedő 15 közigazgatási és munkaügyi, valamint 2 pedagógus bírósági ülnök személyéről.

Döntött a közgyűlés a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zala Megyei Önkormányzat között a muravidéki magyarság nemzeti tudata fennmaradásának és anyanemzethez való kötődésének erősítése érdekében több mint két évtizede évente megújított együttműködési megállapodás 2019. évre szóló megkötéséről, melynek keretében 1 millió forintnyi támogatást biztosít a szervezet által előzetesen meghatározott programok lebonyolításához.

(fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben