Legfrissebb hírek


2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Ülésezett a Zala Megyei Közgyűlés
2019.04.23

Április 18-án tartotta soros ülését a megyei közgyűlés.


A testület megtárgyalta a 2010-ben elfogadott megyei területrendezési terv módosítása céljából széleskörű társadalmasítás nyomán elkészíttetett véleményezési anyagot, amely az államigazgatási egyeztetési eljárás megindításának alapjául szolgál. A hivatalos egyeztetéseket követően várhatóan ősszel kerülhet a közgyűlés elé a terv módosításának végleges változata. Megtárgyalta a grémium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása keretében az Irányító Hatóság által rendelkezésre bocsátott 50 darab támogatási kérelmet érintő újabb döntési javaslatot. Megválasztotta a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának és felügyelő bizottságának tagjait, valamint elfogadta a szervezet, illetve a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. éves beszámolóját.

A területfejlesztési tevékenységekhez szorosan kapcsolódó témák mellett a Közgyűlés rendeletet alkotott a Zala Megyei Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásának zárszámadásáról, valamint módosította 2019. évi költségvetését, továbbá támogatási igény benyújtásáról döntött a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által kiírt pályázati felhívásra. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően döntés született a következő 4 éves időszakban Zala megyében tevékenykedő 15 közigazgatási és munkaügyi, valamint 2 pedagógus bírósági ülnök személyéről.

Döntött a közgyűlés a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zala Megyei Önkormányzat között a muravidéki magyarság nemzeti tudata fennmaradásának és anyanemzethez való kötődésének erősítése érdekében több mint két évtizede évente megújított együttműködési megállapodás 2019. évre szóló megkötéséről, melynek keretében 1 millió forintnyi támogatást biztosít a szervezet által előzetesen meghatározott programok lebonyolításához.

(fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben