Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.16 - A vármegye önkormányzata csütörtökön immár negyedik alkalommal szervezte meg és bonyolította le sikeresen a falu-és tanyagondnoki alapképzést záró vizsgát. A tanúsítványokat az eredményes vizsgát követően Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át a 21 résztvevőnek. Köszönetet mondott a képzés előadóinak a felkészítésben nyújtott szakmai támogatásért, és gratulált a hallgatóknak a sikeres megmérettetéshez, kitartást kívánva a falugondnoki teendőkhöz.

2024.05.13 - Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör szombaton. Az eseményen Czigány Sándor polgármester és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke gratulált a népdalkör vezetőjének, Füle Jánosné Kiss Hajnalkának a csoport működéséhez. A résztvevők a jeles évfordulót természetesen zenével ünnepelték, amelyben közreműködött ifj. Horváth Károly népzenész is.

2024.05.13 - Hetés vendégül lát! címmel rendetek kétnapos gasztrokulturális rendezvényt a hétvégén a hetési falvakban. Ezen a tájon a mai napig őrzik a hagyományokat a gasztronómia és a kézművesség terén, amelyet az évenként májusban, pünkösd előtt megrendezett rendezvény során igyekeznek is bemutatni. A rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki azon véleményét fogalmazta, meg, hogy a kisebb falvak kitörési lehetősége azok élhetővé, vonzóvá tétele, hiszen sokan költöznek vidékre a városi nyüzsgésből.

2024.05.13 - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata pénteken tartotta ünnepi közgyűlését, ahol a Keresztury-emlékév keretében tartott eseményen Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott: "Zalaegerszeg mindannyiunk életében a stabil pont, de a város története a folyamatos változás története.” A rendezvényen részt vett Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Sifter Rózsa főispán és Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is.

2024.05.13 - A kórház korábbi főigazgatója, Dr. Balogh Zoltán főorvos emléktábláját avatták fel pénteken a fürdővárosban. Az ünnepi eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is méltatta az intézményvezető munkásságát, amelynek most méltó emléket állítottak.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Zala Megyei Közgyűlés ülése -2016. január 28.
2016.01.29

A közgyűlés vidékfejlesztési feladatköréhez kapcsolódóan tájékozódott a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) feladatairól és tevékenységéről, amely szorosan kapcsolódik a Vidékfejlesztési Operatív Program (VP) megvalósításához.


A tájékoztatóban kiemelték, hogy a 2014-2020-as időszakban Magyarországon a NUTS 3 szintű megyék képezik a fejlesztéspolitika területi alapegységeit. A szervezet célja, a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, a támogatási források hatékony felhasználása, valamint a gyakorlat-orientált térségközi és nemzetközi kapcsolatok kiépítése, a magyar nemzeti érdekek és értékek európai képviselete, összhangban áll a Zala Megyei Önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel. Ennek jegyében a megyei önkormányzat vezetésének támogatásával már 2015 szeptemberétől létrejött a Zala Megyei Vidékfejlesztési Műhely, melynek keretében havi rendszerességgel találkoznak a vidékfejlesztésben érintett partnerek, melyek között kiemelt szerepük van a Leader Helyi Akciócsoportoknak. Az MNVH kiemelt feladatának tekinti a Vidékfejlesztési Program folyamatos ismertetését, minél szélesebb partneri kör bevonását a közös munkába, területi felelőse közreműködésével rendszeres tájékoztatókat tart a megyében, valamint keresi az olyan projekteket, amelyek a megyére jellemző erőforrásokra építve új munkahelyeket teremtenek. A megyei TOP és a VP számos területen kapcsolódik egymáshoz, többek között mindkettőben kiemelt célként jelenik meg a helyi termékek piacra jutásának támogatása.

 

Tekintettel arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a Magyar Államkincstár (MÁK) látja el a Közreműködő Szervezeti feladatokat, a közgyűlés tájékoztatást kapott a szervezet Zala Megyei Igazgatóságának működéséről és a feladatra való felkészüléséről. Szabóné Mileji Ágota elmondta, hogy 8 új munkatársat vettek fel és képeztek ki a TOP-hoz kapcsolódó feladatok ellátására. A megyei irodák ügyfélszolgálatot működtetnek majd, a pályázók és kedvezményezettek segítése érdekében, közvetlen, intenzív kapcsolatot tartanak a kedvezményezettekkel, ők végzik a szerződések megkötését, nyomon követik a projektek megvalósulását, kezelik a kifizetési kérelmeket, valamint helyszíni ellenőrzéseket is végeznek. Összességében arra törekednek, hogy az így kialakuló egyablakos, integrált ügyfélszolgáltatás keretében minden lehetséges segítséget megadjanak a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásához.

 

A közgyűlés a mai napon elfogadta a Zala Megyei Önkormányzat 2016. évi költségvetését 492 966 000 forintos bevételi és kiadási főösszeggel.

 

Elfogadták az önkormányzat tulajdonában álló Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervét, melynél Bali József ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy mivel az alapvetően projektek lebonyolításában való közreműködésre épül, a társaság bevételeit minél nagyobb részben pályázati pénzekből kívánják biztosítani.

Sajtóközlemény –
Zalaegerszeg, 2016. január 28.

Dr. Pál Attila s.k

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben