Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.05.23 - Magyarország miniszterelnöke csütörtökön Zalaegerszegen folytatta európai parlamenti választási kampánykörútját. A zalai megyeszékhelyre érkezve beszélgetést folytatott a jelenlegi és újrainduló képviselőjelöltekkel, majd a Kvártélyház udvarán szélesebb körű hallgatóság előtt hangsúlyozta a június 9-i választás tétjét. Az eseményen a Zala Vármegyei Közgyűlés képviseletében a testület elnöke, Dr. Pál Attila vett részt.

2024.05.23 - A konferencián dr. Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, dr. Birkner Zoltán, a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnöke, Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere részvételével vette kezdetét a szakmai program. A zöld energia és fenntarthatóság témája köré szervezett eseményen két napon keresztül a technológiáé lesz a főszerep és kiemelt hangsúlyt kap a klímavédelem is.

2024.05.23 - A csütörtökön kezdődött GreenTech konferencián a keszthelyi Asbóth Sándor Technikum standja előtt Pácsonyi Imre a vármegyei közgyűlés alelnöke Csótár András igazgatóval, valamint a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum igazgatójával, Gaider Gergellyel cserélt eszmét. A kétnapos fenntarthatósági szakkiállításon a megnyitókat követően kerekasztal-beszélgetésekre, előadásokra kerül sor.

2024.05.23 - Keretmegállapodást kötött egymással szerdán Keszthely Város Önkormányzata és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A Zala Vármegyei Közgyűlés által alapított szervezet 1992 óta segíti a vármegye vállalkozóit finanszírozással, tanácsadással, kedvező indulási feltételek biztosításával. A megállapodás értelmében a város az alapítványon keresztül biztosít támogatást a vállalkozások beruházási célú hitelszerződéseihez. Az okiratot a ZMVA részéről Pácsonyi Imre, a Kuratórium elnöke, míg Keszthely város részéről Manninger Jenő polgármester látta el kézjegyével.

2024.05.21 - Megtartották a hagyományos, kétnapos pünkösdi rendezvényt Rédicsen. A rendezvényen megjelenteket Soós Endréné polgármester és Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A minőségi oktatás jegyében
2015.02.11

A TÁMOP-3.1.4 „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” pályázaton sikeresen szerepelt Zala Megye Önkormányzata. A részletekről tartott sajtótájékoztatót Bánfalvi Péter projektvezető, a Zala Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális osztályának vezetője.


A pályázaton összesen 125 millió forintot nyert az önkormányzat, melyet 5 – megyei fenntartású – szakképző iskola és gimnázium között osztanak el (Lenti: Lámfalussy Szakképző Iskola, Gönczi Gimnázium, Keszthely: Vajda Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola, Asbóth Szakképző Iskola). Bánfalvi Péter emlékeztetett arra, hogy megfelelő színvonalú munkához szükség van a megfelelő feltételek megteremtésére is, mind a tárgyi mind pedig a tudásbéli feltételeket illetően. A sajtótájékoztatón elhangzott: olyan eszközöket szereznek be az érintett iskoláknak, amelyek élvezetessé teszik a középiskolás diákok számára az oktatást, a tananyag elsajátítását. Nemrégiben 43 laptopot vásároltak a pályázati pénzből, melyet a pedagógusok hazavihetnek és annak segítségével készülhetnek az órákra. A hordozható számítógépeket rá tudják csatlakoztatni például a digitális táblához, így a tanulók látványos és ötletes feladatok során szerzik meg a szükséges tudást az adott tantárgyból. Bánfalvi Péter elmondta: a 43 db laptop értéke 5 millió forint. Az eszközbeszerzés során vásároltak többek között úgynevezett szavazógépeket, amelyek működési lényege az, hogy a gépet szintén egy laptopra csatlakoztatják és azon keresztül kérdéseket vagy feladatokat kapnak a diákok, amelyekre válaszolnak a gépen, így gyakorlatilag interaktív feleletet adnak a tanár számára. A szavazógépek összköltsége mintegy 4 millió forint volt. Bánfalvi Péter projektvezető elmondta azt is: iskolánként 2,5 millió forintért vásároltak taneszközöket, szertári felszereléseket. Egységes honlapot is létrehoznak az iskolák a pályázati támogatásból. Céljuk egyfelől, hogy nyilvánosabbá tegyék az érintett oktatási intézményeket, emellett pedig a szülők nyomon követhetik egy saját kód segítségével saját gyermekük előre menetelét, ugyanis az interneten meg tudják nézni például a naplóba bekerült jegyeket. A pályázat fontos eleme a szakmai tapasztalatszerzés. Bánfalvi Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: az 5 megyei fenntartású középiskola tanárai összesen 346 képzésen vettek részt az elmúlt időszakban. Munkájukat tanácsadók is segítették. A jó gyakorlatokat pedig egymás között is cserélhetik az intézmények, de kérhetnek jó gyakorlatot más, a megyén kívül található iskolától is – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Zsuppán Beáta
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben