Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Felavatták a megújult sármelléki iskolát
2021.11.15

Az intézmény munkálatait két pályázatból, összességében mintegy 280 millió forintból finanszírozták. Az ünnepélyes átadáson Bóka Tibor plébános, Magyar Ferenc a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója, Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Horváth Tibor polgármester és Ruzsics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke vágták át a szalagot.


A településvezető, Horváth Tibor emlékeztetett, az épület eredetileg Festetics- kúria volt, majd a II. világháborút követően művelődési házként működött, 1982-től pedig nyolctantermes iskolaként szolgálja a településen és a környéken élőket, a 220 négyzetméteres tornateremmel és a 196 fő befogadására alkalmas színházteremmel együtt. A település vezetője emlékeztett, több sikertelen pályázat után 2018-ban végre nyertek forrást az épület energetikai korszerűsítésére, amivel régi álmuk vált valóra.

Manninger Jenő kiemelte, megújult és energiahatékonnyá vált az épület, amire 249 millió forintot kapott a település egy uniós pályázaton. Úgy fogalmazott: az intézmény kívül-belül szebbé vált, és talán ennek is köszönhető, hogy Sármelléken nő az iskola gyermeklétszáma. – Fontos célunk az iskolák megtartása a kisebb településeken is – szögezte le -, és ehhez pályázati forrásokból igyekszünk javítani a körülményeket, hogy a gyerekek ne érezzenek különbséget városi és falusi oktatási intézmény között.

Magyar Ferenc elmondta, a 249 millió forintos támogatást a Magyar falu program jóvoltából még további 27 millióval egészítették ki, és így megújulhattak a földszinti és az emeleti vizesblokkok is. Beszélt arról is, a központ az MFP-ben 12 pályázatot nyújtott be, amelyből kilenc nyert. Ebből öt intézmény a keszthelyi járásban található, ezekre 214 millió forint támogatást kapott a tankerületi központ. – Sármelléken a terveink között szerepel a kültéri pálya felújítása is, amire 11 millió forintos igényt nyújtottunk be, s a napokban várható döntés – fogalmazott Magyar Ferenc, hozzátéve: a remények szerint tavasszal a külső sporttér is megújul. Az igazgató leszögezte: az iskolafelújítások hozzájárulnak az esélyegyenlőség megteremtéséhez, hiszen azzal, hogy a falvak intézményei megújulnak, egyre inkább biztosíthatók a minőségi oktatás feltételei a kisebb településeken is.

Az intézmény fejlesztéseit Bóka Tibor plébános áldotta meg az ünnepségen.

 

Forrás és fotó: Zalai Hírlap

vissza...