Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
DREAM ROAD HÍRLEVÉL
2021.06.30

A COVID korlátozások miatt a DREAM ROAD projekt partnereinek még mindig nem volt alkalmuk a személyes találkozásra. Így a harmadik partnertalálkozó is online került megtartásra, hogy megvitassák a projekt előrehaladását és a közelgő feladatokat.


A következő hónapok legfontosabb megvalósítandó tevékenységei között szerepel az “Intelligens részvételi módszerek eszköztárának” a véglegesítése. A romák helyzetéről, szükségleteiről, lehetőségeiről készült nemzetközi tanulmány alapján, a kísérleti (pilot) tevékenységek megvalósítása megkezdődött a “Tanulólabor” koncepciójának közös előkészítése által. Ezen “Tanulólaborok” fő célpontjai a romák lesznek, a végfelhasználók és helyi közösségek formájában.

Nemzetközi konferencia a mélyszegénységről
A Nemzetközi Roma Nap és az első Roma Világkongresszus 50. évfordulója alkalmából, Hargita Megye Tanácsa, a romániai Dream Road projektpartner, 2021. április 7-10. között 4 napos nemzetközi konferenciát szervezett a mélyszegénységről. A konferencia vegyes formában került megrendezésre, mivel a pandémiás helyzet és a romániai szabályozások szerint a személyesen résztvevők száma korlátozott volt, de sok más résztvevő élt a lehetőséggel, hogy online vegyen részt a konferencián.
A rendezvényre olyan helyi előadókat és szakértőket hívtak meg, akik érdekeltek a roma közösségek kompetenciafejlesztésében és részt vesznek a társadalmi beilleszkedés folyamatában: így az eseményen a helyi és regionális intézmények képviselői, politikusok, tanárok, szakértők és a roma közösségek vezetői voltak jelen.
A konferencia célja, a szegénység kezelésével és a társadalmi beilleszkedéssel kapcsolatos nemzetközileg is elismert jó gyakorlatok bemutatása volt. Továbbá a különböző érintett társadalmi szereplők hozzájárulásának a megszerzése, valamint az átlátható folyamatok kialakítása. Az előadások mellett az eseményt kulturális programok, kézműves bemutatók, illetve roma művészek roma kultúrához kapcsolódó előadásai is színesítették, amelyek mind hozzájárultak a roma értékek népszerűsítéséhez és a társadalmi érzékenyítéshez.

Kommunikációs tréning
2021. májusában az INTERREG Duna Transznacionális Program Közös Titkársága tréninget szervezett, a kommunikációs tevékenységek hatékonyabb megvalósítása érdekében. A projekt promóciója, a stakeholder szereplők bevonása a nyílt párbeszédekbe, ezáltal pedig a hozzáállás megváltoztatása, mind lényeges elemei a társadalmi kihívásokkal foglalkozó projekteknek. A DREAM ROAD projekt kommunikációs menedzsere részt vett a tréningen, amely a közösségi média használatának fejlesztésére, és az EU által finanszírozott projektek promóciójának lehetséges szinergiáira is összpontosított.

Intelligens részvételi módszerek eszköztára
A Nevo Parudimos Egyesület irányításával – aki a tevékenység vezetője - a DREAM ROAD partnerség a közelmúltban fejezi be a projekt egyik fontos eredményét, az Intelligens részvételi módszerek eszköztárának kidolgozását. Az “Eszköztár” lényege, hogy a gyakorlatban is könnyen alkalmazható módszertanokat kínáljon a romák beilleszkedéséhez, motivációjuk, problémamegoldó és megoldáskereső képességeik kialakításához. Ez egy online elérhető felhasználóbarát kézikönyv lesz, amely a felhasználókat lépésről lépésre végigvezeti a részvételi folyamatokon különböző környezetben (célcsoport elemzés, kortárs kommunikációs csatornák és technikák alkalmazása, személyes interakciók kiépítése, megoldások tervezése, kapcsolattartás stb.). Miután elkészült az “Eszköztár”, az elérhetővé válik a projekt központi honlapján, és a Dream Road projekt partnereinek a weboldalán is megosztásra kerül.

Moldova
Közös esélyegyenlőségi kezdeményezés
Az etnokulturális sokszínűség a Moldovai Köztársaság egyedülálló jellemzője, ugyanakkor a többi nemzeti/etnikai kisebbséggel ellentétben a roma közösség képviselői kiszorultak a gazdasági és szociális szolgáltatások igénybevételéből, így teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak. A “Romák Hangja” Koalíció (VRC) nemzeti platformot 2016-ban hozták létre, amelynek célja hogy a helyi közigazgatás közvetlenül bevonja a roma civil társadalom képviselőit a roma szakpolitika végrehajtásába és nyomon követésébe. A projekt kezdeti szakaszában, a nem kormányzati roma szervezeteket, a következő készségek fejlesztésére képezték ki: jogszabályi keretek felülvizsgálata, társadalmi egyenlőtlenségek beazonosítása valamint ajánlások kidolgozása a roma etnikai életszínvonal javítására, összpontosítva a roma politikai döntéshozatali folyamatokra. Ezzel egyidőben létrehozták a VRC Titkárságát, hogy érdekképviseleti tevékenységeket folytasson a “Roma közösségek támogatása a Moldovai Köztársaságban (2016-2020)” elnevezésű cselekvési tervben. Az érdekképviselet kiemelt területei az oktatás, munkaerőpiac, társadalombiztosítás, egészségügy, illetve az egészségügyi és közösségi közvetítők. A cél hatékony elérése érdekében, kidolgozták a szükséges eszközöket (módszertanok, munkaeszközök, mechanizmusok) hogy a roma civil szervezeteket figyelemmel kísérhessék, gyakorolhassák érdekképviseleti és tanácsadói szerepkörüket a helyi és központi döntéshozókkal szemben.

Szlovénia
Roma étterem Romani Kafenava
Mariborban látogatható meg a Romani Kafenava nevű étterem, amelyet egyedülálló projektként egy helyi szervezet, a Scientific and Research Association for Art, Cultural and Educational Programmes and Technology EPEKA valósított meg. Ez az étterem nem csak Szlovéniában hanem az EU-ban is egyedülálló példa. A Romani Kafanava a társadalmi vállalkozás elvei szerint működik, azzal a céllal hogy a kiszolgáltatott csoportokból (roma kisebbségből) származó embereket foglalkoztasson. A roma étterem projekt feleleveníti és megőrzi a roma kultúrát (művészet, konyha, roma dekorációs stílus, nyelv). Bevonja a roma társadalmat a munka világába, informálisan oktatja őket az étteremben zajló munkára, illetve csökkenti a romákkal kapcsolatos előítéleteket és sztereotípiákat. A projektet a DREAM ROAD projekt egyik legjobb gyakorlataként mutatták be.
romani-kafenava.si

Ausztria
Az oktatók képzése
2021. január 30-án a burgenlandi Roma Népfőiskola 10 fős workshopot rendezett, különböző roma szervezetek és aktivisták részvételével egész Ausztriából. Projekt ötleteket mutattak be az oktatók képzésére, prezentáltak egy, az oktatási intézmények számára készített honlapot, ismertették a “Gyűlöletkeltő beszéd az interneten” témát, valamint ötleteket gyűjtöttek és megvitatták azok megvalósítását. A részvétel mindhárom téma esetében nagy hangsúlyt kapott, ezért az a megállapítás született, hogy az oktatók képzése során, a roma közösségből származó embereket multiplikátorként kell képezni, akik ezt követően széles körben végezhetnek oktatási és támogatói munkát intézményekben. Ezzel párhuzamosan az oktatási intézmények számára létrehozott weboldal tájékoztatást nyújt az intézmények számára, és az etnikai csoportokra vonatkozó anyagok és információk érhetőek el rajta. Végül megvitatták azt is, hogyan lehet megakadályozni vagy csökkenteni az interneten, a romák ellen folytatott gyűlöletbeszédeket. Megállapították, hogy növelni kell a tudatosságot a roma fiatalokban és fel kell jogosítani őket arra, hogy a gyűlöletbeszédek eseteit jelentsék az államilag illetékes intézmények irányába.

Magyarország
Start Munka Program
Zala megyében egy helyi önkormányzat 2014. év végén benyújtotta pályázatát egy olyan program elindítására, amelynek célja a helyi roma és hátrányos helyzetű családok felzárkóztatásának elősegítése, valamint helyben a faluban való munka biztosítása. Kezdetben a program neve “Minta munkaprogram” volt és az első körben 22 fő vett részt benne. A program először zöldségtermesztéssel és a tojótyúkok tartásával kezdődött, majd a termelés a következő évben is folytatódott és néhány kisebb újítás is bevezetésre került mint például az olajtök gyártása. A tevékenységek pozitív értékelését követően, a program Start Munka Program néven folytatódott tovább. A zöldségek feldolgozásáért és tárolásáért a romák és a hátrányos helyzetű foglalkoztatottak voltak a felelősek: savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat és tökmagolajat állítottak elő. Ennek eredményeként a családok napi étkezése is biztosított volt. A program során feldolgozó helyiségeket alakítottak ki és több gépet is vásároltak. A program férfi tagjai részt vettek a falu zöldterületeinek a gondozásában, télen pedig a jégtelenítésben. Napjainkban is zajlik a program, és évről évre egyre több pozitív visszajelzéssel gyarapodik.

TELJES HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE képekkel

vissza...