Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Küszöbszám megyei lista állításhoz

 

S/42-22/2019.                                    

   

Megyei lista állításához szükséges ajánlások számának közzététele Zala megyében

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a választási eljárásban használandó nyomtatványokról szóló 20/2019.(VII.30.) IM rendelet 9.§ (1) bekezdés j./ pontja alapján a Területi Választási Iroda a központi névjegyzék adatai alapján megállapítja és közzéteszi a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (továbbiakban: Övjt.) 7.§ (1) bekezdése alapján a megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. A választás tekintetében minden megye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város.

Az Övjt. 9.§ (2) bekezdése szerint a megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 %-ának ajánlását összegyűjtötte.

Az Övjt. 11.§ (3) bekezdése alapján azok a jelölő szervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai 1 %-ának, de legalább 2.000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

A 2019. évi önkormányzati választáson a megyei választókerület választópolgárainak száma 2019. augusztus 7-én 145.151 fő volt. A megyei lista állításához szükséges 0,5 %-os ajánlási szabály alapján 726 érvényes ajánlás szükséges megyei lista állításához.

Zalaegerszeg, 2019. augusztus 8.

                                   dr. Mester László

 

PDF letöltése