Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Küszöbszám megyei lista állításhoz

S/1-74/2024.                                     

 

Vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számának közzététele Zala vármegyében

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 307/E. §-a, valamint az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban lebonyolított 2024. évi általános választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól, a választási eredmény országosan összesített adatai körének megállapításáról, a fővárosi és vármegyei kormányhivatal választásokkal összefüggő informatikai feladatai ellátásának részletes szabályairól, valamint a közös eljárásban használandó nyomtatványokról szóló 2/2024. (III. 11.) IM rendelet 17.§ (1) bekezdés ha./ pontja alapján a Területi Választási Iroda vezetője a központi névjegyzék adatai alapján megállapítja és közzéteszi a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (továbbiakban: Övjt.) 7.§ (1) bekezdése alapján a vármegyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok vármegyei listán választják. A választás tekintetében minden vármegye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város.

Az Övjt. 9.§ (2) bekezdése szerint a vármegyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 %-ának ajánlását összegyűjtötte.

Az Övjt. 11.§ (3) bekezdése alapján azok a jelölő szervezetek, amelyek a vármegyei választókerületben lévő települések választópolgárai 1%-ának, de legalább 2000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték, közös vármegyei listát állíthatnak.

A 2024. évi önkormányzati választáson a vármegyei választókerület választópolgárainak száma 2024. április 3-án 145 155 fő volt. A vármegyei lista állításához szükséges 0,5 %-os ajánlási szabály alapján 726 érvényes ajánlás szükséges vármegyei lista állításához. Közös lista állításához 2000 érvényes ajánlás szükséges.

Zalaegerszeg, 2024. április 4.

                                                           dr. Mester László