Hírek

Foglalkoztatási Paktum konferencia a Megyeházán
2019.12.05

Önkormányzatok, munkaügyi szervezetek vezetői, vállalkozások képviselői, a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum konzorciumi tagjainak képviselői vettek részt tegnap a három éve kezdődött és 2021 nyaráig tartó projekt keretében kialakított együttműködés konferenciáján a Megyeházán.


Pácsonyi Imre megyegyűlési alelnök megnyitójában többek közt a paktum foglalkoztatáspolitikai aktualizálásának szükségességéről szólt. Majd Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszélt a foglalkoztatási eredményekről, kiemelve: a megyeszékhelyen öt év alatt 4 ezer új munkahely létesült, 2,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, és munkaerőhiány tapasztalható a megyében is.
Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a szakterületét jellemző adatok ismertetése mellett olyan foglalkoztatáspolitikai gyakorlatról beszélt, amelyben a munkát keresők megtalálhatják a számukra biztonságot kínáló, életükhöz stabil alapot biztosító munkákat. A hazai gazdaság fontos mutatószáma, a bruttó hazai termék (GDP) értéke az idei első háromnegyed évben 4,8 százalékkal bővült, ez a legnagyobb növekedés az Európai Unióban – mondta el. A fejlődés munkaerőpiaci szegmensét két adattal jellemezte: míg 2010-ben 11,2 százalék volt, addig ma 3,5 százalékos arányú a munkanélküliség az országban, a munkaerőhiány pedig általános. Ennek okai között a területi különbségeket, szakmaszerkezeti eltéréseket, az oktatás minőségét és a munkatapasztalat hiányát jelölte meg, majd a foglalkoztatáspolitika ezzel összefüggő feladatairól szólt, a munkaerőpiaci reformprogram bevezetéséről. Rendkívüli fontosságú a pályakezdők segítése, továbbá a munkaerőpiaci tartalékok feltárása. Ezen belül a fiatal nyugdíjasok munkában tartásának ösztönzése, amit a kormány a nyugdíj melletti munkabér felszabadításával ösztönöz. Hasonló eszköz a kisgyermekes szülők munkába történő visszatérésének támogatása, az alapítványi és magánbölcsődék térítési díjának támogatása, a jövőre életbe lépő nagyszülői gyed, vagy a vállalkozások lakhatást segítő beruházásainak támogatása. A reform a munkaügyi hivatalok hatékonyságnöveléséről is szól, ami a munkaadókkal és az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködésen alapul.
Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője a megye munkaerőpiaci helyzetéről és a támogatási lehetőségekről adott tájékoztatást, majd Remete Zsuzsanna, a Hétfa Elemző Központ Kft. kutatója következett, aki a megyei foglalkoztatási stratégia aktualitásairól beszélt. Mint mondta, a célrendszer változatlan, de jelentős változások történtek a gazdasági ágak között. Felfutóban van az építőipar, a feldolgozóipar fejlődése megállt, és további zalai sajátosság, hogy nagyon erős a munkaerő-kölcsönzés jelenléte. Erős az ingázás, sokan vándorolnak el a térségből, ami komoly kihívást jelent a foglalkoztatásban is.

forrás: Zalai Hírlap

vissza...