Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Nyilatkozat az észak-déli közlekedési zöld folyosóról
2015.02.11

A lengyel közlekedési minisztérium szervezésében került megrendezésre a CETC Route65 folyosó által érintett országok közlekedéspolitikáért felelős minisztereinek konferenciája 2010. június 28-án. A 6 ország tárcavezetői aláírták az ún. „SZCZECINI (támogatói) NYILATKOZATOT” az észak-déli zöld folyosóról


A Közép-Európai Közlekedési Folyosó (CETC-ROUTE65) Régióközi Irányító Bizottságának politikai és szakértői tagjaiként részt vett a szczecini konferencián Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Nagy Tibor a Zala Megyei Közgyűlés Hivatala területfejlesztési ügyek koordinátora. A zalai küldöttség képviselte a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatot, valamint a Vas Megyei Önkormányzatot is.
A Szczecini Nyilatkozat azért is rendkívül fontos mérföldkő a Baltikumot az Adriával összekapcsoló multimodális közlekedési folyosó kiépítését célul kitűző kezdeményezés fejlődésében, mert mind a hat érintett ország kormánya felsorakozott az eddig csupán régiós törekvések mögé. A közlekedési folyosó magyarországi szakaszának része az Országos Területrendezési Tervben meghatározott M9-es autópálya is.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból Schváb Zoltán helyettes államtitkár látta el kézjegyével a deklarációt, melyben kifejtette politikai akaratát a legrövidebb közlekedési kapcsolat megteremtésének létrehozására Közép-Európában az észak-déli tengelyen, lehetővé téve az emberek és áruk akadálymentes haladását Észak- és Dél-Európa között.
A CETC-ROUTE65 a koherens és integrált közlekedési rendszer létrehozásával hozzájárul megfelelő közlekedés fejlesztéséhez, a zöld korridorok koncepciójának kialakításához és megvalósításához. A közlekedésért felelős miniszterek és államtitkárok vállalták továbbá, hogy erősíteni fogják a CETC-ROUTE65 kohézióját az európai közlekedési rendszerrel, támogatják a gazdasági fejlődés fokozását célzó közös kezdeményezéseket és projekteket az összes CETC-ROUTE65 régióban.

vissza...