Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A turisztikai termékfejlesztés jó gyakorlatait tanulmányozták az INSiGHTS Partnerek Horvátországban
2017.10.31

A nemzetközi filmfesztiváljáról híres Motovun volt a helyszíne 2017. október 17-20. között a a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló INSIGHTS projekt – “Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák” – tematikus találkozójának és transznacionális műhelymunkájának.


A zöld- és egészségturizmus témájára fókuszáló esemény házigazdája a Közép-Isztria Helyi Akciócsoport volt. A résztvevő partnerek megismerkedhettek Közép-Isztria régió legjobb gyakorlataival, így például a Parenzana kerékpáros útvonallal, tradicionális süteménykészítéssel az Ograde falusi szálláshelyen és Pazin város turisztikai ajánlatának adrenalinnövelő és kulturális elemeivel.

A motovuni Hotel Kaštelben való délutáni találkozást követő megbeszélésen egy rövid prezentáció keretében mutatták be Isztriát, kiemelve a Közép-Isztria régiót. A partnereket köszöntötték a vendéglátó Közép-Isztria Helyi Akciócsoport munkatársai és Sanja Kantaruti, a Közép-Isztria Turisztikai Testület igazgatója. A helyi napilap riportere Davor Šišović mutatta be a térség történelmi fejlődését, majd egy vezetett séta következett Motovun középkori óvárosában, amely egy 270 méter magas domb tetején található és egy horvát író meséje nyomán Veli Jože, a jóságos óriás városaként ismerik. Napjainkban a független és avantgard filmek nemzetközi fesztiváljáról, valamint a Teran bor és Szarvasgomba kulináris fesztiválról híres. A napi program a helyi Tomaz Borászat borkóstolójával záródott. 

 

A tanulmányút második napja egy egyedülálló tapasztalatszerzéssel kezdődött – a Parenzana kerékpárúton való tekeréssel Motovuntól a Špinovciban található Tikel falusi szálláshelyhez, ahol Irányító Bizottsági üléssel és Tematikus találkozóval folytatódott a program. Parenzana egy keskenyvágányú vasútvonal volt, amely Triesztet kötötte össze Poreč városával, és 1902-től működött 1935-ig. Három egymást követő uniós társfinanszírozással megvalósított projekt segítségével pedig mára az egyik legismertebb európai kerékpáros útvonallá vált, amely a természetkedvelő turistákat csalogatja a mediterrán városok és helyi attrakciók megismerésére úgy, hogy közben friss levegőn kerékpározhatnak az érintetlen isztriai vidék kellős közepén.  

Este pedig ügyességüket is kipróbálhatták a partnerek a hagyományos isztriai sütemény készítő workshopon az Ograde falusi szálláshelyen, az Isztria egyik legrégebben bejegyzett agrárturisztikai családi gazdaságában, amely 13 000 m2-t meghaladó területen fekszik, mezőgazdaságra, háztáji állattartásra és falusi vendéglátásra specializálódott. Az Ograde nevet a pásztoroktól kapta a körülötte húzódó kőkerítés miatt.

A következő napon Pazinba látogattak a résztvevők, ahol választhattak a pazini barlang felett húzódó drótkötélpálya kipróbálása és a vár meglátogatása között. A drótkötélpálya 4 részből áll, összesen mintegy 660 m hosszú és a legmagasabb ponton 100 m-rel a föld felett húzódik. A pályán való csúszás elegendő időt kínál a hatalmas szurdok és a a sziklákra épült középkori vár szokatlan látványának kiélvezésére. A pazini vár egy középkori erőd a város közepén, amely több évszázadon keresztül szolgált Pazin megye illetve Isztria megye közigazgatási központjaként a várkapitány vagy maga a gróf irányítása alatt. Napjainkban két múzeumnak ad helyet – Isztria Néprajzi Múzeumának és Pazin Város Múzeumának.

A tanulmányút utolsó állomása a Beram mellett található Szent Mária kápolna volt, melyben az isztriai középkori festészet legértékesebb maradványai láthatók – a templom belső falait szinte teljesen beborító jól megőrzött késő-gótikus freskók, melyeket Kastavi Vincent mester készített. A legnagyobb hatású a “Halál tánca” című freskó, amelyen kéz a kézben táncolnak a halállal királyok, kereskedők, bíborosok, és maga a pápa is.  

A program zárásaként a szlovén – horvát partnerek szeptemberi kétoldalú találkozóján szerzett tapasztalatok megvitatását követően SWOT workshopra került sor, majd megállapodás született arról, hogy a következő multilaterális projekt találkozót 2018. márciusában tartják Zala megyében. 

 A projektről

A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra. 

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóközlemény letöltés: INSIGHTS_sajtóközlemény_Motovun

Kapcsolat:

Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

 

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

vissza...