Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Választási sajtótájékoztatót tartott a TVI vezetője
2024.06.04

Kedden délután tartott választási sajótájékoztatót a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője, dr. Mester László vármegyei főjegyző a Megyeháza Zala György termében a 2024. június 9. napjára kitűzött Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartandó 2024. évi általános választása tárgyában.


A választópolgárok száma Zala vármegyében az önkormányzati választás tekintetében 226 ezer fő.

A vármegye 258 településén 427 szavazókörben nyílik lehetőség a szavazólapok leadására.

Az európai parlamenti képviselők megválasztása mellett a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával párhuzamosan kerül sor a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására. Ez a választás csak azokat a településeket érinti, ahol van a névjegyzékben nemzetiségi szavazópolgár. Már egy választópolgár esetében is biztosítani kell számára a lehetőséget, hogy a nemzetisége szerinti választáson szavazhasson, amennyiben az adott nemzetiségnek van ilyen választása.

Települési nemzetiségi választásra ott kerülhet sor, ahol azt a Nemzeti Választási Bizottság kitűzte és elegendő számú jelölt nyilvántartásba vételére került sor.

Országosan 13 nemzetiségnek lesz választása (országos lista), a területi nemzetiségi választások száma 64 (melyből Zala vármegyében három: horvát, német és roma lesz), míg az országosan kitűzött 2722 települési nemzetiségi választásból várhatóan 2148 kerülhet megtartásra.

Zala vármegyében 1 bolgár, 14 horvát, 1 lengyel, 23 német, 45 roma, 1 román és 3 ukrán, összesen 88 települési nemzetiségi választás került kitűzésre. Ebből a jelenlegi adatok alapján megtartható 13 horvát, 6 német, 35 roma és 1 bolgár, azaz 55 települési nemzetiségi önkormányzati választás.

A nemzetiségi névjegyzékben Zala vármegyében a mai napon 7441 választópolgár szerepel, melyből 5376 roma, 1677 horvát, 307 német, 22 bolgár, 15 ukrán, 11 örmény, 9 lengyel, 7 szlovák, ruszin, görög, 2 szerb és 1 román.

Külképviseleti névjegyzékbe vételét országos viszonylatban 21.484 választópolgár kérte, ennek vármegyei alábontása nem ismert. A külképviseleteken leadott szavazatokat hazaszállításukat követően a Nemzeti Választási Bizottság számolja meg. Erre tekintettel a európai parlamenti választás eredménye legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon, azaz 2024. június 27-én kerül megállapításra.

Jelöltek száma Zala vármegyében:

Polgármester jelölt 565 fő, képviselőjelöltek (települési, vármegyei, kompenzációs) 2.292 fő, nemzetiségi jelölt (település, területi) 307 fő. Összesen: 3.164 fő.

A nyilvántartásba vett jelöltek közül eddig 14 jelölt esett ki. A jelöltségről lemondani 2024. június 7. (péntek) 16:00 óráig lehetséges.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet, az értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését. A kormányablakok a zalaegerszegi Munkácsi Mihály utcai kormányablak kivételével június 8-án (szombat) 8.00-16.00 óráig, június 9-én (vasárnap) 7.00-19.00 óráig tartanak ügyfélfogadást a szavazáshoz szükséges okmányok pótlása, cseréje érdekében. Fontos, hogy a kormányablakokban és az okmányirodákban június 7-én (péntek) 10.00 órától a szavazás napján, június 9-én 19.00 óráig lakcímváltoztatási ügyeket nem lehet intézni, lakcímváltoztatással nem járó lakcímigazolvány pótlási ügyek azonban intézhetők.

A választópolgárok számára megküldött értesítő tartalmazza annak a szavazókörnek a címét, amelyben a választópolgár szerepel, szavazni – amennyiben nem jelentkezett át és nem kért mozgóurnát – kizárólag ebben a szavazókörben tud.

A választás során a település jellegétől és a kiírt választások függvényében eltérő darabszámú szavazólapot kapnak kézhez a választópolgárok borítékkal együtt. Így például az olyan településen (nem megyei jogú városban), ahol helyi nemzetiségi választásra is sor kerül, az európai parlamenti listás, a helyi polgármesteri, egyéni képviselői és vármegyei szavazólap mellé helyi nemzetiségi, területi nemzetiségi és országos nemzetiségi szavazólap is kerülhet, vagyis 7 darab szavazólapot is kaphat egy választópolgár. Fontos, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségi választás vonatkozásában zöld borítékot és szavazólapot kapnak kézhez, érvényes szavazás feltétele, hogy a boríték lezárásra kerüljön.

A két megyei jogú városban vármegyei közgyűlési szavazólapot nem kapnak kézhez a választópolgárok, ők az európai parlamenti listákra, polgármesteri és egyéni választókerületi képviselőjelöltekre adhatnak le szavazatot (nemzetiségi választás esetén a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok természetesen nemzetiségi jelöltekre is szavazhatnak).

A szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a jelöltek és a listák, hanem a választási bizottságok által végzett sorsolás eredménye szerinti sorrendben.

Érvényesen szavazni a jelöltnél/listánál lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal lehet: X vagy +. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több jelöltre/listára adtak le szavazatot, mint amennyit a szavazólap tájékoztató része tartalmaz; vagy amelyen nem szerepel érvényes szavazat, tehát nincs semmilyen jelölés, vagy ha a szavazólapon szavazatként olyan jelölést tettek, amely nem két egymást metsző vonal.

A Nemzeti Választási Iroda a minimálisan biztosítandó két szavazófülke mellett választópolgárszámtól függően további szavazófülkék biztosítását rendelte el a szavazóhelyiségekben. Ha a szavazókörben a választópolgárok száma 800 és 999 fő közötti, plusz 1; ha 1000 fő feletti, plusz 2 épített szavazófülke biztosítja a szavazatok gördülékeny leadásának lehetőségét.

A választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méterem távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. Továbbá nem folytatható kampánytevékenység a meghatározott területen kívül az e területen belül tartózkodó választópolgár választói akaratának befolyásolására alkalmas módon. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség az illetékes Helyi Választási Bizottsághoz.

A választópolgárok két típusú: központi névjegyzéket érintő és szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmet nyújthattak be az illetékes választási irodához.

Átjelentkezésre az önkormányzati választás tekintetében csak korlátozottan van lehetőség, csak a lakóhely és a tartózkodási hely között. Átjelentkezésre irányuló kérelmet az a választópolgár nyújthatott be, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és a szavazás napján is érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett az adott településen. Az EP választás vonatkozásában azonban szabadon volt benyújtható a más településre történő átjelentkezési kérelem. Az elbírált kérelmek száma az önkormányzati választás tekintetében 883 db, míg az EP választás vonatkozásában 1420 db átjelentkezés, az eddig benyújtott mozgóurna kérelmek száma 1385 és 1420 db mozgóurna kérelem.

Az átjelentkezési kérelmek benyújtására 2024. május 31-én (péntek) 16.00-ig volt lehetőség, a visszavonásra azonban személyesen vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén június 7-én (péntek) 10.00 óráig lehetőség lesz.

Mozgóurna iránti kérelmet ugyanezen időpontig, június 7-én (péntek) 10.00 óráig lehet benyújtani a választási irodához (kivéve levélben, ezen az úton június 5-ig), azonban elektronikus azonosítást követő elektronikus úton, illetve a szavazókörben működő választási bizottsághoz a szavazás napján 12 óráig is benyújtható még a kérelem.

Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadásra kerüljön.

A jelöltek és jelölő szervezetek által delegált TVB/HVB/SZSZB tagok száma a vármegyében: 759 fő.

A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7.00 órakor, ezt követően két óránként, majd utolsóként 18.30 órakor lesz napközbeni jelentés (összesen tehát 7 napközbeni jelentésre kerül sor). Az adatgyűjtési időszak 30 perces, így pl. a 7.00 órás részvételi adat kb. 7.45 órakor válik ismertté.

Önkormányzati választás részvételi adatai:

2019. évben az országos részvételi arány 48,58 %-os volt, Zalában 52,37%.

2014-ben 44,3 % volt, Zalában 43,29 %.

2010-ben 46,64 % volt, Zalában 46,83 %

2006-ban 53,12 % volt, Zalában 53,06 %

EP választás részvételi adatai:

2019. évben az országos részvételi arány 43,58 %-os volt, Zalában 44,72 %.

2014-ben 28,97 % volt, Zalában 28,01 %.

A szavazatok megszámlálása a következő sorrendben történik: először a polgármester, majd a képviselő, aztán a vármegyei listás választás szavazatai, majd az európai parlamenti, ezt követően pedig a nemzetiségi – települési, területi, országos - szavazatok kerülnek megszámlálásra, így az egyes választástípusok eredményei várhatóan ebben a sorrendben kerülnek publikálásra a www.valasztas.hu honlapon.

A választás eredményét minden településen a Helyi Választási Bizottság, a vármegyei közgyűlési választás illetve a területi nemzetiségi választások eredményét a Területi Választási Bizottság, míg a fentebb írtak szerint az európai parlamenti képviselők választása eredményét és az országos nemzetiségi önkormányzati választások eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg.

A települési önkormányzati választások eredménye 2024. június 9-én vagy 10-én, a vármegyei közgyűlés választásának eredménye 2024. június 10-én megállapításra kerül.

vissza...