Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A Zala Vármegyei Közgyűlés 2023. szeptember 14-i üléséről
2023.09.14

Idei hetedik ülését tartotta 2023. szeptember 14-én, csütörtökön a Zala Vármegyei Közgyűlés. Első napirendi pontként a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága működéséről szóló tájékoztatót hallgatta meg és fogadta el a testület.


A szervezet igazgatója, Dr. Kaszás Anita elmondta, hogy a hivatal szinte minden működési területét a rugalmasság, az innováció és a digitalizáció jellemezte. A NAV középtávú céljaként a jogkövetési modellen alapuló teljeskörű online ügyintézés, a papírmentes belső folyamatok, az ehhez igazodó, folyamatvezérelt szervezeti struktúra és működés kialakítását határozta meg. A tájékoztató keretében elhangzott: a Zala vármegyei illetékességű adózók a központi költségvetéshez 2022-ben több mint 211 milliárd forinttal járultak hozzá. A beszámoló kitért a NAV által az ügyfelek által elérhető tájékoztató felületek körének bővítésére, a szervezet működési környezetére, és annak széleskörű hatósági tevékenységeire is.  A vármegyei igazgatóság 2022. évben összesen 5 856 adószakmai ellenőrzést folytatott le, több mint három és félezer adózónál. A kiszabott szankciók összértéke 3,6 milliárd forintot tett ki. A Hivatal a 2022-es évben kiemelt feladatként látta el az üzemanyag-árstop betartásával, az építőipari anyagok kivitelével, a gabonaexport- tilalommal, az energiabiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos ellenőrzéseket, továbbá közreműködött az uniós külső határforgalom, határmegerősítési, valamint zöldhatár-ellenőrzési feladatokban is.

 A tájékoztatót követően a közgyűlés módosította 2023. évi költségvetését: pályázati elszámolásokból, valamint időközi választás lebonyolításából származó bevétel átvezetésével a költségvetés bevétel-kiadási főösszege 1.245.016 e Ft-ra növekedett.

 A harmadik napirendi pont keretében a közgyűlés a vármegye önkormányzata által benyújtott pályázatok jóváhagyásáról döntött. A Bethlen Gábor Alap idén is lehetőséget nyújt Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar közösségi, illetve gazdasági kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvér-települési programok és együttműködések támogatására. Zala Vármegye Önkormányzata a felhívásra Kovászna Megye Tanácsával együttműködésben két pályázatot nyújtott be. Ezen testvérmegyei együttműködés idén októberben 20. évfordulóját ünnepli. A hazai pályázatok mellett a Szlovénia-Magyarország Interreg VI-A Együttműködési Programra nyújtott be projektet a vármegye önkormányzata szlovén partnerséggel, amelynek keretében egyebek mellett a falugondnoki szolgálat és az iskolai közösségi szolgálat, mint magyarországi jó gyakorlatok bemutatására nyílik lehetőség.

 Végezetül a közgyűlés tájékoztatást kapott a Pécsi Tudományegyetem Szántó Kovács János úti kollégium zalai férőhelyeire benyújtott pályázatok eredményéről, a határidőben pályázatot benyújtó és a pályázati feltételeknek megfelelt 71 hallgató közül 47 fő kollégiumi lakhatása biztosítható volt, így diákok kollégiumi elhelyezésben részesültek.

vissza...