Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Szilvágyon Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Találkozót tartottak
2023.03.16

Március 15-én a nemzeti ünnepen a településen a találkozón a Petőfi-évfordulóról is megemlékeztek, amelynek keretében a Nagyhegyen a tündérkertben Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, Péntek Katalin polgármester és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke elültette Petőfi körtefáját.


A megnyitón V. Németh Zsolt mondott köszöntőt. A politikus arról beszélt az esemény kapcsán, hogy a tündérkertek létrehozása mérföldkő volt abban a folyamatban, hogy mentsük meg a Kárpát-medencében a gyümölcsészeti örökséget. Később viszont felvetődött, hogy mindez hogyan maradhat meg az utókornak? Ma a 24. óra programja, hogy össze kell gyűjteni a régi fajtákat, be kell helyezni a génbankba, de igazi helyük a falusi szőlőhegyeken van. A tündérkert mozgalomban az a nagy erő – jelezte -, hogy népszerűsíti ezt a gondolatot és egyre több embert vesz rá arra, hogy a világfajták helyett vagy mellett, de ültessék el ezeket a fákat. Legyen a kultúra, a magyar életmód szerves része, hogy a magyar udvarokban magyar gyümölcsfákat neveljenek a díszfák helyett. Emellett tanulják meg az ehhez kapcsolódó gasztronómiát, az ecet-, a pálinka-, lekvár- és szörpkészítést, hogy egyáltalán éljék át az emberek a termékek előállításának örömét.

A rendezvényről Péntek Katalin elmondta: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre az esemény, melyen az oltási bemutató mellett a hegyen található boronafás pincemúzeumot, a galériát, valamint a tündérkertet is megismerhették az érdeklődők. Utóbbiban jelenleg 140 őshonos gyümölcsfát őriznek. A polgármester hozzátette, hogy további, a Göcsej népi építészetére jellemző boronafalú pinceprésházakat szeretnének felújítani és megőrizni az utókornak. Egyet nemrég ajándékba kapott az önkormányzat a tulajdonosoktól, ezt idén fel is újítják és nyáron a Göcseji Dombérozó programjának keretében avatják majd fel.

A régi gyümölcsfafajták megmentését fontosnak érzőknek a nap folyamán a Prima Primissima díjas Kovács Gyula erdész, pomológus mutatta meg az érdeklődőknek a helyes gyümölcsfa oltást, illetve tartott előadást.

Délután a kultúrházban megnyílt Kesselyák Rita Almák című kiállítása, az alkotó műveit Szarvas József, Kossuth-díjas színművész méltatta. Bemutatták Ambrus Lajos Kincsünk az ecet című kiadványát is.

A népzenei előadásban ifj. Horváth Károly és a Völgyi Banda működött közre.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából délután ünnepi megemlékezést tartottak, illetve két, Petőfi műveket felvonultató előadás zárta a napot.

I48_23_szilvagy

Fotó és forrás: Zalai Hírlap & ZVÖ

vissza...