Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Megtartotta ünnepi ülését a Zala Megyei Közgyűlés
2022.10.15

2022. október 15-én (szombaton) került megrendezésre az ünnepi megyegyűlés. A ReFolk együttes előadásában elhangzott Himnusz után Šetar Lucija énekelte el gitárkísérettel az Örökségünk című dalt. A vendégek üdvözlését Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnökének ünnepi köszöntője követte, majd Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úr tartott ünnepi beszédet. A rendezvény további részében elsőként a Zala Megye Díszpolgára kitüntető cím került átadásra. Az idei évben a címet ILLÉS FANNI olimpiai bajnok úszó kapta kimagasló sportolói pályafutása elismeréseként.


Illés Fanni Keszthelyen született és Reziben nőtt fel. Tizenkét éves korában kezdett el érdeklődni a paraúszás iránt, egyre többet edzett, végül már már minden nap és másfél év múlva teljesítményével bekerült a paraúszó-válogatottba. A tanulmányait a zalaegerszegi Mindszenty Gimnáziumban végezte és a Zalaegerszegi Úszó Klubban érte el első sportsikereit. A gimnázium befejezése után a fővárosba költözött, ahol egyetemi tanulmányai mellett a Vasasban folytatta sportolói pályafutását, amelyet a 2021-ben szerzett tokiói paralimpiai aranyérem koronázott meg. Több mint nyolcvanszoros magyar bajnok, Európa - és világbajnok Az edzések mellett gyerekeket mentorál az Arany Pillangó Alapítványon keresztül, amit 2006-ban szülei hoztak létre.

 

A kitüntető cím átadását a díjak átvétele követte.

A Közgyűlés ZALA MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ-át - lelkiismeretes, elhivatott és színvonalas szakmai munkája elismeréseként - DR. HORVÁTH ÁGNES háziorvos kapta.

Dr. Horváth Ágnes több mint 20 éve lát el háziorvosi teendőket Nagykanizsán, a megye egyik legnagyobb körzetében. Tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az orvosi munka és a humánus, empatikus magatartás összehangolására. A covid világjárvány idején ő oltotta be a legtöbb polgárt Zala megyében. Az oltások koordinálásában és a szakmai vélemények kialakításában is példásan működött együtt az egészségügyi és igazgatási szervekkel.

 

A Közgyűlés ZALA MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ-at adományozott - kimagasló, eredményes és közösségépítő tevékenységük elismeréséül - a ZALAEGERSZEGI ATLÉTIKAI CLUB nak:

A ZAC harminc éve alakult a ZTE szakosztályának jogutódjaként és 74 igazolt versenyzővel kezdte meg a pályafutását. Már első évében képes volt helyi nevelésű, Zalaegerszegen élő és sportoló versenyzőt kijuttatni a barcelonai olimpiára. A három eredményes évtized alatt az egyesület és versenyzői hat olimpián képviselték megyénket. Kiváló nevelő munkájukat elismert edzőikkel biztosították, az anyagi biztonságot pedig a remekül együtt működő ügyvezetés és az elnökség kiváló összhangja, szorgalma tudta előteremteni. A klub nevében a díjat BELLA ATTILA ügyvezető igazgató vette át.

 

ZALA MEGYE SZOCIÁLIS GONDOSKODÁSÁÉRT DÍJ-ban részesült - az idősgondozásban hossz évtizedeken keresztül kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként - a KERESÉNÉ FÜLÖP KATALIN vezető ápoló.

Kereséné Fülöp Katalin egy évtizede dolgozik a Kolping Gondozási Központ Zalabaksai otthonában, 2016 óta mint vezető ápoló. Töretlen lelkesedéssel dolgozik azon, hogy a szociális szakma színvonala és elismertsége emelkedjen, a szociális ellátórendszer az ellátottak igényeinek messzemenőkig megfeleljen. Ehhez jó szervezőkészségével aktívan hozzá is járul. Munkáját az idős emberekkel szembeni empátia, a törődés, a kedves odafordulás és az állandó segíteni akarás jellemzi.

 

A Közgyűlés ZALA MEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ-at adományozott – az önkormányzati közigazgatás területén végzett elhivatott és magas színvonalú munkájáért – DR. TÜSKE RÓBERTNÉnek, a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének:

Dr. Tüske Róbertné több mint három évtizede kezdte közigazgatási pályáját a Csesztregi Községi Közös Tanácson. 2003 óta dolgozik jegyzőként, 2005-től Zala megyében, Kehidakustányban látta el a körjegyzői teendőket. 2013-tól a tíz – korábban külön hivatalokat fenntartó - települést összefogó csesztregi hivatal vezetőjeként, majd 2020-tól Vonyarcvashegy és Balatongyörök jegyzőjeként dolgozik. Diplomája megszerzését követően folyamatosan az önkormányzati igazgatásban tevékenykedett, munkavégzését a lelkiismeretesség, pontosság és precízség jellemzi.

 

A testület ZALAI PEDAGÓGUS DÍJ-ban részesítette - kiemelkedő térségi pedagógiai, intézményvezetői munkájáért, országos szintű tehetséggondozásért - HOLCZERNÉ MEGYES GABRIELLA ERZSÉBETet, a Borsfai Fekete István Általános Iskola intézményvezetőjét.

Holczerné Megyes Gabriella Erzsébet négy évtizede szerezte meg diplomáját biológia és technika szakos tanárként, amelyet később a földrajz szakkal is kibővített. A továbbiakban is folyamatosan képezte magát, közoktatás vezetői, fejlesztőpedagógusi, projekt-tervező és pályázatíró képzéseket is végzett. Mindent megtett azért, hogy tehetséges tanítványait minél nagyobb számban tudja felkészíteni a különböző országos, megyei tanulmányi versenyekre. Tanulóival bekapcsolódott a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája versenysorozatba, ahol országos első helyezést értek el. Három évtizede dolgozik Borsfán, ahol 1997 óta az iskola igazgatója is. Az általa vezetett intézményben a nemzetiségi nyelv és kultúra ápolása mellett a gyermekek egészséges életmódra nevelése kap kiemelt hangsúlyt munkásságának köszönhetően.  

 

A Közgyűlés ZALAI CIVIL TÁRSADALOMÉRT ÉS NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ-at adományozott - megyénk jószomszédi kapcsolatai érdekében kifejtett kiemelkedő, eredményes munkájáért, a magyar-horvát kapcsolatok ápolásáért - KOTNYEK GÁBORNÉ asszonynak:

Kotnyek Gáborné hosszú évek óta fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy a horvát nemzetiség hazánkat gazdagító népszokásait megőrizze, a következő nemzedék számára átadja. Számos sikeres pályázaton keresztül gazdagítja települését, zarándokutakat szervez. Részt vesz a horvát kisebbséget is magába ölelő rendezvények előkészítésében, a helyi hagyományok ápolásának aktív kezdeményezője és lebonyolítója. Munkájával hozzájárult településén a horvát-magyar utcanévtáblák kihelyezéséhez, a közút melletti új kereszt felállításához, települése és Zala megye határon átnyúló kapcsolatainak erősítéséhez.

  

A Közgyűlés ZALA MEGYE FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ-ban részesítette - a kimagasló, folyamatos innovatív teljesítményük és közösségépítő munkájuk elismeréseként - a Lissé Édességgyártó Kft-t:

A kizárólag magyar tulajdonban álló cég 2005-ben alakult és ötven embernek ad munkát keszthelyi üzemében. A kor kihívásainak megfelelően glutén és cukormentes termékeket is gyártanak, illetve sportolók részére is kifejlesztettek egy termékcsaládot.  Prémium kategóriás édességeik és szezonális termékeik megtalálhatók a multinacionális és a hazai kereskedelmi láncok, valamint magán- és nagykereskedések, benzinkutak kínálatában is. Osztrák partnerük segítségével Európa 11 országában vannak jelen és büszkeségük, hogy produktumaik az Egyesült Államokba is eljutottak. Több termékük is elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. Folyamatosan támogatják a tömeg- és versenysport térségben szervezett eseményeit. A díjat a társaság képviseletében CSÚVÁR CSABA ügyvezető igazgató vette át.

  

A Közgyűlés ZALA GYÖRGY DÍJ-at adományozott – a magyar és benne a zalai népzenei kultúra ápolása és életben tartása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként – Ifj. HORVÁTH KÁROLYnak:

Ifj. Horváth Károly Nován született, gyerekkora óta muzsikál. Néprajzkutató édesapjával már fiatalon közös gyűjtőutakra indult. A zongora-, furulya- és fuvola mellett a brácsa, a bőgő és cimbalom is otthon érzi magát a kezei között. Tanulmányait Szombathelyen és Nyíregyházán végezte. Zeneiskolában és a Zeneakadémián is tanít. Az aktív zenélésen túl színházi feladatokat vállal, filmzenét szerkeszt és rendezvények százain élteti és népszerűsíti a magyar népzenét. 2007-ben alapította a Zala Zenekart Zala megye énekes és hangszeres zenei hagyományainak ápolására. 2014-ben átvehette a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést.

 

Az elismerésben részesült személyek és szervezetek nevében Zala Megye Díszpolgára, Illés Fanni osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

 

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

vissza...