Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A térség értékeit bemutató kiállítás nyílt Nagyrécsén
2022.02.22

A "Dombhátról dombhátra" című projekt keretében a térség értékeit bemutató kiállítás nyílt hétfő délután az Inkey-kastélyban. A kiállításon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által támogatott projektben érintett települések, Nagyrécse, Csapi, Újudvar, Magyarszentmiklós, Nagybakónak és Zalakaros összegyűjtött helyi értékeit mutatja be a "Dombhátról dombhátra" Térségi Értéktár Bizottság. A kiállítást Laskai Béla, a házigazda Nagyrécse polgármestere ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az eseményen részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.


- A helyi és a térségi értéktár létrehozásának célja környezetünk szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás érzésének erősítése – mondta el Laskai Béla. - S hogy mit tekintünk helyi értéknek? A település kultúráját, hagyományait, nevezetességeit, templomokat, szobrokat, emlékműveket és emlékhelyeket, emlékparkokat, síremlékeket, illetve minden olyan tárgyat, amelyekhez hagyomány fűződik. Ezen kívül mindent, amit a közösség annak érez. Fontos, hogy ezeket amíg lehet, összegyűjtsük és megőrizzük; egyrészt mert erősítik helyi identitástudatunkat,  másrészt büszkék lehetünk rájuk.

Bene Csaba köszöntőjében hangsúlyozta: az Országgyűlés 2012-ben tette lehetővé a helyi értéktár bizottságok megalakulását, s az azóta eltelt időben alelnökként számos helyen járt már, ahol a múlt kincseit sikerült megmenteni az enyészettől. Ez azért jelentős fegyvertény, mert a világ rendkívül gyorsan, talán túl gyorsan is változik - miközben nagyszüleink korában 20-30 év volt a belátható időtáv, addig ez mára pár évre, sőt, hónapra zsugorodott. Ezért óriási a felelősségük mindazoknak – nekünk -, akik szeretnék, szeretnénk a múltat megőrizni és szemléletformáló szándékkal tovább adni az utókornak.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...