Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A közfoglalkoztatási mintaprogramban részt vevő települések mutatkoztak be Lentiben
2021.09.28

Főként mezőgazdasági terményeket, feldolgozott és kézműves termékeket mutattak be a kiállítók pénteken a Zala Megyei Kormányhivatal „Értéket teremtünk” közfoglalkoztatási kiállításán. A rendezvényt Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Horváth László, Lenti polgármestere, valamint dr. Besenyei Gábor szakmai főtanácsadó nyitotta meg.


A Zalában első alkalommal megrendezett kiállítás és vásár célja, hogy a közfoglalkoztatási mintaprogramban részt vevő települések lehetőséget kapjanak elért eredményeik, értékteremtő tevékenységeik bemutatására. Zala hat járásából 9, Somogy és Tolna megyéből 2, Vas megyéből 1 önkormányzat, valamint egy közhasznú nonprofit kft. vett részt a kiállításon.

Dr. Sifter Rózsa arról szólt, hogy sokszínű termékvilágba enged betekintést a kiállítás, ugyanakkor a közfoglalkoztatás keretében a mezőgazdasági, a helyi sajátosságokra épülő, valamint a szociális jellegű mintaprogramok eredménye elsődlegesen az adott településeken látható. A 2011-ben új alapokra helyezett közfoglalkoztatási programról a kormánymegbízott elmondta, hogy kidolgozásakor az egyik legfontosabb jellemző a hátrányos helyzetű területeken élőkre való odafigyelés volt. Zalában a programok indulásakor a kisebb települések gyakran koncentráltak olyan korábban elmaradt feladatokra, mint a mezőgazdasági földutak, az árkok, vízelvezetők rendbetétele, az illegális hulladéklerakók felszámolása, de azóta nőtt a mezőgazdasági programok száma is és közösségi tereket is kialakítottak. Zalában 2014 óta csökken a közfoglalkoztatottak száma – 2470 fő idén –, de továbbra is kiemelt szerepe van a közfoglalkoztatásnak.

Pácsonyi Imre a zalai innovatív foglalkoztatási paktumban részt vevő szervezetek jó együttműködéséről szólt, továbbá elmondta, hogy a következő fejlesztési ciklusban mintegy 2,5 milliárd forint előirányzattal valósítanak meg hasonló pályázatot.

Horváth László arról szólt, hogy Lentiben az önkormányzat és több munkáltató is részt vesz a közfoglalkoztatásban. Kiemelte a közmunkaprogramban aktívan közreműködő Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft. tevékenységét és az ott dolgozók városszépítő munkáját.

Dr. Besenyei Gábor végezetül közölte, hogy országosan 85 ezer fő van közfoglalkoztatásban, várhatóan a következő években is hasonló lesz a számuk. A kormányzat ezért a jövő évi költségvetésben is több mint 100 milliárd forintot szán erre a tevékenységre. A szakmai főtanácsadó hozzátette, hogy Zala megye is megkapja a következő évben azokat a lehetőségeket, amelyeket az idén.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...