Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Minden a zöldítésről szólt a GreenTech 2021 Zalaegerszeg rendezvényen
2021.09.28

Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg pénteken a Zalazone járműipari tesztpályán megrendezett Greentech 2021 szakkiállítás és konferencia második napját. A rendezvényen jelen volt dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, dr. Nagy István agrárminiszter, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.


A zalai megyeszékhely polgármestere beszédében kitért arra, hogy a megújuló energia és az energiahatékonyság területén tervezett beruházásokat támogató európai uniós program, az ELENA révén 10 milliárd forinthoz jut a város. Ebből újabb napelempark létesül, folytatódik a középületek energiahatékonysági felújítása. A környezettudatos nevelés jegyében pedig zöldóvoda, ökoiskola zöldcampus programok indultak a városban.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a járműipari tesztpályával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017-ben kezdődött beruházás mágnesként vonzza környékre a többi befektetőt. Ezt jelzi az épülő harcjárműgyár, a közelben létesülő konténerterminál is.

A kormányzat által támogatott “zöldítésről” dr. Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert tartott előadást. Szavaiból kitűnt, az ipar minden területén személet- és technológiai váltásra van szükség, enélkül lemaradunk a globális versenyben. Az egyes területeken végiglépkedve a az ország emissziójának 20 százalékáért felelős közlekedéssel kapcsolatban a zöldbuszokat, a bio- és szintetikus üzemanyagokat, valamint a hidrogénalapú technológiák bevezetését említette meg. A kormány 36 milliárd forintot költ a zöldbusz programra, jövőre már csak károsanyag-kibocsátás nélküli busz vásárlására ad támogatást az állam. Mivel a közlekedés zöldítésének leghatékonyabb módja, ezért fejlesztik a vasúti infrastruktúrát. Az ország Közép-Kelet-Európa logisztikai elosztója lehet, a V4 fővárosokban nagysebességű vasútvonalak vezetnek majd. A közlekedés mellett az ipar környezettudatos átalakításában is fontos szerep jut a karbonmentes technológiával előállított hidrogénnek, alkalmazásával csökkenthető a földgáz felhasználása is, említett példát a miniszter.

A hazai agrárium előtt álló feladatokról dr. Nagy István, a tárca vezetője szólt. Mint mondta, kiemelkedő jelentőséggel bír a környezet terhelésének csökkentésében és a biológiai sokféleség megőrzésében az ökológiai gazdálkodás. Ennek támogatására a kormány 40 milliárd forintos pályázati keretet hozott létre. Uniós szinten pedig a Közös Agrárpolitika költségvetésének legalább 40 százalékát, ezen belül a vidékfejlesztési támogatások legalább 30 százalékát kell környezet- és klímavédelmi célokra fordítani, emelte ki a miniszter.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...