Legfrissebb hírek


2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

2019.06.24 - A szombati falunapon adták át a megújult Hősök utcai járdát a településen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


2019-ben Zala Megye Bora a Bizsergő
2019.04.30

Hétfőn adták át a Megyeházán a 2019. évi Zala Megye Bora címet, melyet a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett megyei borverseny szakmai zsűrije által legmagasabbra értékelt nedűk közül választottak ki.


Az ünnepélyes eredményhirdetésen köszöntőt mondott dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, aki Zala turizmusának és azzal együtt borturizmusának fejlődéséről beszélt. Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében szólt a szaktárca szőlészettel és borászattal kapcsolatos céljairól, a pályázati lehetőségekről, illetve a szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtásáról. Elmondta, hogy cél a jól pozícionált közösségi márkák létrehozása, az export értéknövelése, illetve a borászattal kapcsolatos adminisztráció csökkentése az uniós követelmények figyelembevételével.
Ezt követően Dr. Kocsis László, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékvezetője tartott előadást, melyben kitért egyebek mellett a boriváshoz kapcsolódó szokásokra.
Pácsonyi Imre a megyei közgyűlés alelnöke ismertette a Zala Megye Bora kiválasztásának előzményeit, kiemelve, hogy 234 mintát értékeltek az április 6-án tartott borversenyen, s a zsűri ezek közül az 5 legjobb fehérbort adta át a megyei önkormányzatnak, melyek közül a Kányavári Borbirtok Bizsergő nevű bora nyerte el a címet.
Dr. Pál Attila és Kis Miklós adta át Beke Zoltánnak, a Kányavári Borbirtok borászának az elismerést tanúsító oklevelet.
fotó: Zalai Hírlap

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben