Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


2019-ben Zala Megye Bora a Bizsergő
2019.04.30

Hétfőn adták át a Megyeházán a 2019. évi Zala Megye Bora címet, melyet a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett megyei borverseny szakmai zsűrije által legmagasabbra értékelt nedűk közül választottak ki.


Az ünnepélyes eredményhirdetésen köszöntőt mondott dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, aki Zala turizmusának és azzal együtt borturizmusának fejlődéséről beszélt. Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében szólt a szaktárca szőlészettel és borászattal kapcsolatos céljairól, a pályázati lehetőségekről, illetve a szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtásáról. Elmondta, hogy cél a jól pozícionált közösségi márkák létrehozása, az export értéknövelése, illetve a borászattal kapcsolatos adminisztráció csökkentése az uniós követelmények figyelembevételével.
Ezt követően Dr. Kocsis László, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékvezetője tartott előadást, melyben kitért egyebek mellett a boriváshoz kapcsolódó szokásokra.
Pácsonyi Imre a megyei közgyűlés alelnöke ismertette a Zala Megye Bora kiválasztásának előzményeit, kiemelve, hogy 234 mintát értékeltek az április 6-án tartott borversenyen, s a zsűri ezek közül az 5 legjobb fehérbort adta át a megyei önkormányzatnak, melyek közül a Kányavári Borbirtok Bizsergő nevű bora nyerte el a címet.
Dr. Pál Attila és Kis Miklós adta át Beke Zoltánnak, a Kányavári Borbirtok borászának az elismerést tanúsító oklevelet.
fotó: Zalai Hírlap

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben