Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Fejlesztik a vízi turizmust a Mura régióban
2019.04.17

Tegnap tartották Tótszerdahelyen a Mura és a Dráva vízi turizmusának fejlesztését célzó „Két folyó, egy cél” elnevezésű, a Magyarország – Horvátország Interreg V-A Program támogatásával megvalósított projekt zárókonferenciáját.


A Mura Régió Európai Területi Társulás mintegy 820 ezer eurós pályázati támogatást nyert a vízi turizmus kialakítására és fejlesztésére a térségben. A konferencián elhangzott, hogy számos beruházást valósítottak meg a projekt keretében, így többek között csónaktárolót alakítottak ki Tótszerdahelyen és Semjénházán, míg Molnáriban és Murakeresztúron vizes pihenőhely, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron pedig kikötő épült. Vízi túrázásra alkalmas csónakokat és mentőcsónakot is beszereztek a résztvevő települések, valamint kifejlesztettek egy olyan mobil applikációt is, melynek segítségével konkrét útvonaltervek állnak a túrázók rendelkezésére, beleértve a szállás- és vendéglátóhelyeket, valamint a térség egyéb látnivalóit is.
A társulás vezetői, valamint Josip Grivec, Muraköz megye alispánja mellett az eseményen résztvevőket köszöntötte Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki határon túli kollégájával egyet értett abban, hogy hosszú időbe telt, mire a magyar és horvát személyes kapcsolatokból együttműködés kerekedett, ám a most megvalósult fejlesztések nem a végét, sokkal inkább a folytatását jelzik a közös gondolkodásnak.
Szó esett a konferencián a határon átnyúló projektek folytatására kiírt új pályázati lehetőségekről is, melyekről az Interreg Program igazgatója, dr. Szűcs Márton beszélt, kiemelve, hogy május 3-ig adhatják be támogatási igényüket a társulások a közel 21 millió eurós keretre, melyből határon átnyúló turizmusfejlesztési, környezetvédelmi, oktatási projekteket és intézményi együttműködéseket lehet finanszírozni.
(fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben