Legfrissebb hírek


2019.09.18 - Jó gyakorlatok megismerése, ebbe beleértve korábban elzárt területeken fekvő objektumok, történelmi emlékhelyek hasznosítási lehetőségeit (Zrínyi-Újvár, "Magyar Maginot Vonal", a határfolyó Mura vízi turisztikai programja).– ez a célja Zala megye és Kovászna megye közös Testvér megyei együttműködési pályázatának, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósul meg.

2019.09.16 - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében avatták fel Zalaegerszegen a Zalaco Sütőipari Zrt. új üzemcsarnokát.

2019.09.16 - Kerékpáros családi napot rendeztek Páka központi helyszínnel szeptember 14-én, melynek keretében kerékpáros és gyalogtúrákon, sport és ügyességi programokon, egészségügyi szűréseken vehettek részt, valamint egészséges életmóddal, közlekedésbiztonsággal és kerékpározással kapcsolatos előadásokat hallhattak az érdeklődők.

2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


„Zalai Kincskereső” vetélkedő Lentiben
2019.03.28

Zala megye általános és középiskolásai részére meghirdetett „Zalai Kincskereső” vetélkedő II. fordulójára került sor Lentiben március 27-én. A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtését és népszerűsítését szolgáló verseny részleteiről Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatta lapunkat:


- Két évvel ezelőtt hirdette meg először a Hungarikum Bizottság azt a diákoknak szóló vetélkedőjét, amely a hungarikumok és a nemzeti értékek megismertetését célozta meg. Az idén második alkalommal bonyolítjuk le ennek megyei döntőjét. A verseny közel hozza a diákokat a helyi értékek őrzőihez, ápolóihoz. Ezért is vagyunk itt Lentiben, ahol már nem csak elméleti, de gyakorlati tudásukat is összemérhetik a tanulók.

- Ez utóbbi hogyan valósítható meg?

- Nem titkolt célunk a helyi értékek gazdagítása mellett, hogy akár a leendő kosárfonók, szövők versenyben való részvételét feltételezzük, hiszen itt betekintést nyerhetnek a résztvevők a kézművesség mibenlétébe, és ismerve a helyi bemutatót, akár még a méhészethez is kedvet kaphat valaki a verseny által.

A verseny szervezőitől megtudtuk, hogy az általános és középiskolai csapatokat párban egymás mellé sorsolták és így vetélkedtek a városban kialakított helyszíneken.

- A Városi Művelődési Központ, a Helyi Értékek Háza, az Erdei és Vasútmúzeum a vetélkedő helyszínei és kiemelném, hogy Dancs Ildikó otthonában várja a csapatokat és készíti el a hagyományos fumu péksüteményt – részletezte Kovácsné Vadalma Margit népművelő.

A kézműves foglalkozásokkal, tudáspróbával, népi játékok bemutatójával tarkított verseny végeredménye: 1., egyben továbbjutó: Eötvös József Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg) párosa, 2. Arany János Ált. Isk. (Lenti) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti), 3. Liszt Ferenc Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti).

A rendezvény az Agrárminisztérium Hungarikumok és a nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatása célelőirányzatból – a „nemzeti érékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” pályázat keretében megítélt HF/588/2018. számú támogatása (Zalai Kincskereső 2018/19) révén jött létre.  

(Ekler Elemér/Zalatáj Kiadó)

am_logo_szines_HU_300                                 hb300

                     

 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben