Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


„Zalai Kincskereső” vetélkedő Lentiben
2019.03.28

Zala megye általános és középiskolásai részére meghirdetett „Zalai Kincskereső” vetélkedő II. fordulójára került sor Lentiben március 27-én. A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtését és népszerűsítését szolgáló verseny részleteiről Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatta lapunkat:


- Két évvel ezelőtt hirdette meg először a Hungarikum Bizottság azt a diákoknak szóló vetélkedőjét, amely a hungarikumok és a nemzeti értékek megismertetését célozta meg. Az idén második alkalommal bonyolítjuk le ennek megyei döntőjét. A verseny közel hozza a diákokat a helyi értékek őrzőihez, ápolóihoz. Ezért is vagyunk itt Lentiben, ahol már nem csak elméleti, de gyakorlati tudásukat is összemérhetik a tanulók.

- Ez utóbbi hogyan valósítható meg?

- Nem titkolt célunk a helyi értékek gazdagítása mellett, hogy akár a leendő kosárfonók, szövők versenyben való részvételét feltételezzük, hiszen itt betekintést nyerhetnek a résztvevők a kézművesség mibenlétébe, és ismerve a helyi bemutatót, akár még a méhészethez is kedvet kaphat valaki a verseny által.

A verseny szervezőitől megtudtuk, hogy az általános és középiskolai csapatokat párban egymás mellé sorsolták és így vetélkedtek a városban kialakított helyszíneken.

- A Városi Művelődési Központ, a Helyi Értékek Háza, az Erdei és Vasútmúzeum a vetélkedő helyszínei és kiemelném, hogy Dancs Ildikó otthonában várja a csapatokat és készíti el a hagyományos fumu péksüteményt – részletezte Kovácsné Vadalma Margit népművelő.

A kézműves foglalkozásokkal, tudáspróbával, népi játékok bemutatójával tarkított verseny végeredménye: 1., egyben továbbjutó: Eötvös József Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg) párosa, 2. Arany János Ált. Isk. (Lenti) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti), 3. Liszt Ferenc Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti).

A rendezvény az Agrárminisztérium Hungarikumok és a nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatása célelőirányzatból – a „nemzeti érékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” pályázat keretében megítélt HF/588/2018. számú támogatása (Zalai Kincskereső 2018/19) révén jött létre.  

(Ekler Elemér/Zalatáj Kiadó)

am_logo_szines_HU_300                                 hb300

                     

 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben