Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


„Zalai Kincskereső” vetélkedő Lentiben
2019.03.28

Zala megye általános és középiskolásai részére meghirdetett „Zalai Kincskereső” vetélkedő II. fordulójára került sor Lentiben március 27-én. A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtését és népszerűsítését szolgáló verseny részleteiről Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatta lapunkat:


- Két évvel ezelőtt hirdette meg először a Hungarikum Bizottság azt a diákoknak szóló vetélkedőjét, amely a hungarikumok és a nemzeti értékek megismertetését célozta meg. Az idén második alkalommal bonyolítjuk le ennek megyei döntőjét. A verseny közel hozza a diákokat a helyi értékek őrzőihez, ápolóihoz. Ezért is vagyunk itt Lentiben, ahol már nem csak elméleti, de gyakorlati tudásukat is összemérhetik a tanulók.

- Ez utóbbi hogyan valósítható meg?

- Nem titkolt célunk a helyi értékek gazdagítása mellett, hogy akár a leendő kosárfonók, szövők versenyben való részvételét feltételezzük, hiszen itt betekintést nyerhetnek a résztvevők a kézművesség mibenlétébe, és ismerve a helyi bemutatót, akár még a méhészethez is kedvet kaphat valaki a verseny által.

A verseny szervezőitől megtudtuk, hogy az általános és középiskolai csapatokat párban egymás mellé sorsolták és így vetélkedtek a városban kialakított helyszíneken.

- A Városi Művelődési Központ, a Helyi Értékek Háza, az Erdei és Vasútmúzeum a vetélkedő helyszínei és kiemelném, hogy Dancs Ildikó otthonában várja a csapatokat és készíti el a hagyományos fumu péksüteményt – részletezte Kovácsné Vadalma Margit népművelő.

A kézműves foglalkozásokkal, tudáspróbával, népi játékok bemutatójával tarkított verseny végeredménye: 1., egyben továbbjutó: Eötvös József Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg) párosa, 2. Arany János Ált. Isk. (Lenti) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti), 3. Liszt Ferenc Ált. Isk. (Zalaegerszeg) – Gönczi Ferenc Gimnázium (Lenti).

A rendezvény az Agrárminisztérium Hungarikumok és a nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatása célelőirányzatból – a „nemzeti érékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” pályázat keretében megítélt HF/588/2018. számú támogatása (Zalai Kincskereső 2018/19) révén jött létre.  

(Ekler Elemér/Zalatáj Kiadó)

am_logo_szines_HU_300                                 hb300

                     

 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben