Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Zalába látogatott a Hanti-Manysi Autonóm Terület – Jugra kormányzója és küldöttsége
2019.02.15

A Zala Megyei Közgyűlés elnöke dr. Pál Attila meghívására 2019. február 4 -7. között 3 napot töltött Zalában az oroszországi Hanti-Manysi Autonóm Terület Natalia Komarova kormányzó által vezetett 22 fős küldöttsége.


A látogatás célja a 2001-ben kötött együttműködési megállapodás 2019-2020-ra vonatkozó közös cselekvési tervének aláírása volt, amely a térségeink között megvalósítandó közös programokat és projekteket foglalja magában, valamint az előkészítő munka során meghatározott szakterületek képviselőinek és tevékenységének kölcsönös megismerése.
A cselekvési tervben meghatározott főbb témák és tevékenységek:

Az oktatás területén – a kölcsönös érdekek mentén -  a megyében működő felsőoktatási intézmények és az autonóm terület hasonló intézményei közötti képzési és kutatási együttműködések kialakítása szerepel, illetve az orosz nyelvi képzést nyújtó zalai középiskolák és partnerünk képzési intézményei közötti nyelvtanulást segítő közös programok kialakítása elsősorban online platformokon.

Az innováció területén többek között Zala megyei partnercégek bevonásával szakmai együttműködések kialakítása a víztisztítás, vízkezelési technológiák megvalósítása, fejlesztése, helyi szintű környezeti nevelési stratégiák kidolgozásában, valamint szakértői tapasztalatcserék klímavédelmi és a biodiverzitást érintő témákban, környezetvédelmi pilot projektek kialakításában és elindításában. Kiemelt téma még a gyümölcstermesztés modern technológiai tapasztalatainak átadása a klímaváltozás hatásait figyelembe véve.

Szakmai együttműködésen alapuló tapasztalatcserét kínálunk a térség egészségügyi intézményei és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház között a résztvevők által meghatározott területeken. A néprajzi-, nemzeti- és népi értékek gyűjtését és aktív megőrzését illetően kívánunk módszertani tapasztalatokat átvenni és megosztani az autonóm terület intézményei és a Zala Megyei Értéktár között.

 

Magyarországra érkezését követően Natalia Komarova kormányzót és vendéglátóját dr. Pál Attilát, a Zala Megyei Közgyűlés elnökét a Parlamentben fogadta Kövér László az Országgyűlés elnöke. A megbeszélésen részt vett Vladimir Sergeev, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövete is.

 

 

A Zalaegerszegen, a megyeházán tartott megbeszélést és aláírási ceremóniát követően egy közvetlen hangulatú találkozón vettek részt a vendégek a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium orosz nyelvet tanuló diákjaival, melynek során a Szűcs Gergely igazgató és Takács Erika orosz nyelvtanár képzéseikről tartott tájékoztatóját követően a gyerekek személyes beszélgetéseket folytattak a vendégekkel a fiatalokat érintő kérdésekről. A delegáció vezetője a résztvevők figyelmébe ajánlotta a régiójuk egyetemein folytatható tanulmányok lehetőségét, illetve az orosz nyelvtudás fejlesztését szolgáló rövidebb kurzusokat és egyéb programokat, amelyeken szívesen látnának zalai diákokat is. Szó esett egy olyan nyelvkönyv rendelkezésre bocsátásáról is, amelyet kifejezetten az oroszt idegen nyelvként tanulók számára dolgoztak ki a térség egyik egyetemén. A diskurzust követően az iskola képviselői és a delegáció oktatási szakemberei megállapodtak, hogy keresik az online platformok segítségével megvalósítható közös programokat és kapcsolatban maradnak ezek megvalósítása érdekében.

 

 

 

A találkozót követően a küldöttség tagjai lerótták kegyeletüket és koszorút helyeztek el a városban található szovjet katonai temetőben. Natalia Komarova kormányzó és innovációs, technológiai kérdések iránt érdeklődő munkatársai látogatást tettek a Zala Zone Járműipari Tesztpályán, ahol Vigh László országgyűlési képviselő, a létesítmény miniszteri biztosa és dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője mutatta be az egyedülálló fejlesztési projektet és kalauzolta végig a vendégeket a már elkészült pályaszakaszokon.

 

A küldöttség egészségügyi szakemberekből, orvosokból álló csoportja látogatást tett a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol főként kardiológiai, szívsebészeti kérdésekről beszélgettek, beleértve a képzés területét is, valamint szó esett a kórházi fertőzések témaköréről és a kardiológiai rehabilitációról. Az e szakterületek kórházi vezetőinek részvételével lebonyolított jó hangulatú megbeszélésen megállapították, hogy hasonló népegészségügyi és egészségügyi ellátás szervezési problémákkal kell megküzdeniük a két térség szakembereinek. S bár földrajzilag eltérő viszonyok között, de mindkét térségben nagy gondot jelentenek a kardiovaszkuláris, szív- és érrendszeri megbetegedések. Az egyeztetés folyamán világossá vált, hogy a kardiológia és szívsebészet terén hasonló fejlettségi szinten áll a két térség, de mi zalaiak tanulhatunk tőlük például a telemedicinával kapcsolatban, hiszen földrajzi adottságaik miatt a Hanti-Manysiföldön igen fejlett ez a rendszer. Megállapodtak a felek a kapcsolat folytatásáról, melynek  keretében lehetőséget biztosítanak szakmai rendezvényeken való részvételre, a folyamatos konzultációra szakembereik számára. A találkozást követően mindkét fél készít egy javaslatot az együttműködés konkrét lehetőségeiről, s ennek figyelembe vételével folytatják a közös munkát.

 

Az oktatási szakemberek csoportja egyeztetésen vett részt a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények vezetőivel, melynek során kölcsönösen bemutatták a résztvevők a náluk található szakokat, szakirányokat, de tájékoztatást adtak hallgatóik tanulmányi munkán túli tevékenységeiről, programjairól is. Az orosz partner részéről Aleksei Drenin, a Hanti-Manysi Autonóm Terület oktatási és ifjúságpolitikai hivatalának vezetője összefoglalta az általuk ajánlható együttműködés formáit, melyek többek közt konferenciákon, diákköri rendezvényeken való közreműködést, részvételt jelentenek online módon, illetve élő közvetítéssel való bekapcsolódást egymás közösségi rendezvényeibe. A beszélgetésen kiderült, hogy mindhárom zalai intézmény nyitott az együttműködésre, s tekintettel arra, hogy egyes jugrai egyetemeknek már van működő magyarországi kapcsolata például a Pécsi Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara is kutatási együttműködést folytat a jekatyerinburgi egyetem munkatársaival, ezek tovább bővülhetnek a hanti-manysiföld felsőoktatási intézményeinek bevonásával. A BGE részéről az évente megrendezésre kerülő konferenciáikat ajánlották az orosz vendégek figyelmébe, melyeken már korábban is volt orosz előadó és szívesen látnának előadásokat tőlük is. Felvetődött a hallgatói csere lehetősége is, valamint az a javaslat is, hogy tekintettel a magyarországi turizmusban megjelenő orosz vendégkörre, a magyar egyetemeken szakmai végzettséget szerzett gyógyturisztikai szakemberek, gyógytornászok orosz nyelvterületen szerezhetnének nyelvi gyakorlatot a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében. Megtörtént az intézmények képviselői közötti személyes kapcsolatfelvétel, így mostantól a lehetőségek konkrét feltérképezése következik mindkét fél részéről.

 

Munkavacsora zárta a zalaegerszegi programot, melynek keretében Balaicz Zoltán polgármester röviden felidézte a majd 800 esztendős város történetét és szót ejtett a küszöbön álló vagy éppen most zajló fejlesztésekről. Az idén nyáron jeles évfordulót ünneplő Szurgut vezetője, Vadim Shuvalov felszólalását követően jubileumi oklevél aláírásával újították meg a polgármesterek a Zalaegerszeg és Szurgut közti, 20 éve kötött és élő testvérvárosi szerződést. A ceremónián jelen volt mindkét város korábbi polgármestere, dr. Gyimesi Endre és Yakov Chernyak, aki 1999-ben aláírta az együttműködési megállapodást.

 

A látogatás harmadik napján került sor a szlávok apostolaiként emlegetett Szent Cirill és Szent Metód egykori tevékenykedésének és megyénk első központjának helyén, Zalavár - Várszigeten 1019-ben újjá alapított Szent Adorján egyház millenniuma előtt tisztelgő ünnepségre a keszthelyi Festetics kastélyban. A rendezvényen beszédet mondott dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki úgy fogalmazott: „Kulturális hídfő ez a térség, ahol Kelet-Közép-Európa más területeihez hasonlóan összekapcsolódik a nyugati kultúrkör a kelet hagyományaival.”  A zalavári közös egyházi örökségről Ph.D. Somorjai Ádám pannonhalmi bencés szerzetes, a vallástudományok kandidátusa beszélt a résztvevőknek, valamint ünnepi beszédet mondott Boris Khokhryakov, a Hanti-Manysi Autonóm Terület Dumájának elnöke.

 

 

 

A délután folyamán a küldöttség ellátogatott a Zalavári Történelmi Emlékparkba, ahol virágot helyeztek el Cirill és Metód emlékoszlopánál, majd megtekintették a Zala megye alapításának 1000 éves évfordulója alkalmából, Makovecz Imre tervei alapján emelt Millenniumi Emléképületet a Zala megye településeit szimbolizáló életfával. Ezt követően a területen található Szent István kápolnában felállított ikonosztáznál Kim Nyikolaj, a hévízi orosz ortodox egyházközség parókusa mutatott be szertartást, amelyen a delegáció tagjain kívül részt vettek és közreműködtek a térségben élő orosz közösség képviselői is.

 

 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben