Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Energiahatékonysági találkozó Nagykanizsán a RURES projektben
2019.01.07

A Zala Megyei Önkormányzat az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében megvalósuló „A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben”, RURES CE933 számú projektben megtartotta 2. Helyi Szakértő Csoport találkozóját, amelynek ezúttal Vass István passzívháza adott otthont.


A találkozó elején Szabó Károly projektmenedzser köszöntötte a résztvevőket és röviden ismertette a projekt eredményeit. Mint megtudtuk az első időszakban az energiahatékonysági projekt elméleti megalapozása ment végbe, mely során 2 tanulmány is készült, amely a hazai energiahatékonysági jógyakorlatokat, valamint az energiahatékonysági eszközök által elérhető megtérülést és gazdasági hozzáadottértékeket mutatja be. Ezen felül készülőben van egy olyan megvalósíthatósági tanulmány, amely alapot biztosít egy új energiahatékonysági mikrohitel bevezetésének KKV-k részére. A projekt későbbi szakaszaiban Lentiszombathelyen egy energiaudvar elnevezésű bemutató park kerül kialakításra, amely segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a megújulóenergia hasznosításának lehetőségeibe.

A projekt bemutatását követően Kókai Miklós, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány mikrohitelmenedzsere ismertette a korábban említett ZALAGREEN mikrohitel terméket, mint a zalai vállalkozásokat segítő jó gyakorlatot. Műhelybeszélgetés keretében Vass István, a HEVA Kft. ügyvezetője vezette be a résztvevőket a passzívház építésével kapcsolatos szigorú előírások világába. Ismertette a rendezvény helyszíneként szolgáló épület passzívházzá alakításának lépéseit, az egyes elemek kiválasztásához vezető tervezési folyamatot, illetve beszélt a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatokról. A beszélgetés során szó esett a passzívház kialakításának és működtetésének költségeiről is, amely a viszonylag költséges beruházási igénytől eltekintve rendkívül meggyőző eredményt mutatott a normál épületek fenntartási költségeihez viszonyítva.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

rureskicsi

További információ a projekttel kapcsolatban:

Zala Megyei Önkormányzat

Szabó Károly

szabo.karoly@zalamegye.hu

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben