Legfrissebb hírek


2019.09.18 - Jó gyakorlatok megismerése, ebbe beleértve korábban elzárt területeken fekvő objektumok, történelmi emlékhelyek hasznosítási lehetőségeit (Zrínyi-Újvár, "Magyar Maginot Vonal", a határfolyó Mura vízi turisztikai programja).– ez a célja Zala megye és Kovászna megye közös Testvér megyei együttműködési pályázatának, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósul meg.

2019.09.16 - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében avatták fel Zalaegerszegen a Zalaco Sütőipari Zrt. új üzemcsarnokát.

2019.09.16 - Kerékpáros családi napot rendeztek Páka központi helyszínnel szeptember 14-én, melynek keretében kerékpáros és gyalogtúrákon, sport és ügyességi programokon, egészségügyi szűréseken vehettek részt, valamint egészséges életmóddal, közlekedésbiztonsággal és kerékpározással kapcsolatos előadásokat hallhattak az érdeklődők.

2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Energiahatékonysági találkozó Nagykanizsán a RURES projektben
2019.01.07

A Zala Megyei Önkormányzat az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében megvalósuló „A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben”, RURES CE933 számú projektben megtartotta 2. Helyi Szakértő Csoport találkozóját, amelynek ezúttal Vass István passzívháza adott otthont.


A találkozó elején Szabó Károly projektmenedzser köszöntötte a résztvevőket és röviden ismertette a projekt eredményeit. Mint megtudtuk az első időszakban az energiahatékonysági projekt elméleti megalapozása ment végbe, mely során 2 tanulmány is készült, amely a hazai energiahatékonysági jógyakorlatokat, valamint az energiahatékonysági eszközök által elérhető megtérülést és gazdasági hozzáadottértékeket mutatja be. Ezen felül készülőben van egy olyan megvalósíthatósági tanulmány, amely alapot biztosít egy új energiahatékonysági mikrohitel bevezetésének KKV-k részére. A projekt későbbi szakaszaiban Lentiszombathelyen egy energiaudvar elnevezésű bemutató park kerül kialakításra, amely segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a megújulóenergia hasznosításának lehetőségeibe.

A projekt bemutatását követően Kókai Miklós, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány mikrohitelmenedzsere ismertette a korábban említett ZALAGREEN mikrohitel terméket, mint a zalai vállalkozásokat segítő jó gyakorlatot. Műhelybeszélgetés keretében Vass István, a HEVA Kft. ügyvezetője vezette be a résztvevőket a passzívház építésével kapcsolatos szigorú előírások világába. Ismertette a rendezvény helyszíneként szolgáló épület passzívházzá alakításának lépéseit, az egyes elemek kiválasztásához vezető tervezési folyamatot, illetve beszélt a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatokról. A beszélgetés során szó esett a passzívház kialakításának és működtetésének költségeiről is, amely a viszonylag költséges beruházási igénytől eltekintve rendkívül meggyőző eredményt mutatott a normál épületek fenntartási költségeihez viszonyítva.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

rureskicsi

További információ a projekttel kapcsolatban:

Zala Megyei Önkormányzat

Szabó Károly

szabo.karoly@zalamegye.hu

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben