Legfrissebb hírek


2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.04.16 - Életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, akinek sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért 2017-ben Zala Megye Díszpolgára címet adományozott a Zala Megyei Közgyűlés.

2020.03.16 - Pénteken a település hősi emlékművénél tartottak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen beszédet mondott Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke.

2020.03.12 - A szabad sajtó napja alkalmából sajtóreggelin látták vendégül a megyei médiumok munkatársait a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége vezetői.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Szent Királyunk és a Magyar Államiság Ünnepe
2015.02.11

Ezer év távolába kell visszatekintenünk, ha ennek az ünnepnek értelmével, hagyományával, jelentőségével tisztába akarunk kerülni. Államalapító királyunk, I. István szentté avatásának napja egyre inkább, ahogy előre haladunk az időben, a magyar államiság ünnepévé vált.


A visszatekintésnek ma még nagyobb súlyt ad megyénk 1000 éves évfordulója, mely szintén  az államszervezés időszakára nyúlik vissza. Napjainkban, amikor annyi nemtelen támadás éri a még ép nemzettudatot, érdemes felidézni gyökereinket, múltunkhoz kapcsoló kötődéseinket, mindazt azt a hagyományt, amit akár a szűkebb szülőföld kínál.

Szent István király alakja, műve, emlékezte ma is a szétszakított, több országban élő magyarságot összekötő kapocs.  Ezt a hagyományt nem fakította ki az idő, nem halványította el a kommunista évtizedek propaganda gépezete. Árpád-házi örökségünk, a szent királyok dicső alakja ma is drága kincse minden magyar léleknek. Jó tudni, hogy ma a határon túli térségekben, ahol magyarok élnek, sok helyütt tudnak méltóképpen ünnepelni az anyaországgal együtt.

Augusztus 20-dika – mára egyre színesedő, gazdagodó ünnepkör – a mindennapi, az új kenyér ünnepe is. A földműves ember, a gazda ilyenkor takarítja be a gabonatermést, ilyenkor derül ki: lesz-e élet. Hiszen a kenyér – élet.
A századforduló óta szokás a nemzeti szalaggal átkötött új kenyér, a barnapiros cipó bemutatása a közösségnek. A magyar kenyér apoteózisa ez, az éltető vidéké, melyet nem lehet tönkre tenni, bármennyire kiszolgáltatott is. S kérjük Szent István Jobbját: áldja meg az ez évi zalai kenyeret.

Az Istváni örökség, a keresztyén szellem megóvja azokat, akik vállalják ennek továbbvitelét. Hogy megmaradjunk továbbra is – jó magyarként, zalaiként Európában.
Péntek Imre

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben