Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Szent Királyunk és a Magyar Államiság Ünnepe
2015.02.11

Ezer év távolába kell visszatekintenünk, ha ennek az ünnepnek értelmével, hagyományával, jelentőségével tisztába akarunk kerülni. Államalapító királyunk, I. István szentté avatásának napja egyre inkább, ahogy előre haladunk az időben, a magyar államiság ünnepévé vált.


A visszatekintésnek ma még nagyobb súlyt ad megyénk 1000 éves évfordulója, mely szintén  az államszervezés időszakára nyúlik vissza. Napjainkban, amikor annyi nemtelen támadás éri a még ép nemzettudatot, érdemes felidézni gyökereinket, múltunkhoz kapcsoló kötődéseinket, mindazt azt a hagyományt, amit akár a szűkebb szülőföld kínál.

Szent István király alakja, műve, emlékezte ma is a szétszakított, több országban élő magyarságot összekötő kapocs.  Ezt a hagyományt nem fakította ki az idő, nem halványította el a kommunista évtizedek propaganda gépezete. Árpád-házi örökségünk, a szent királyok dicső alakja ma is drága kincse minden magyar léleknek. Jó tudni, hogy ma a határon túli térségekben, ahol magyarok élnek, sok helyütt tudnak méltóképpen ünnepelni az anyaországgal együtt.

Augusztus 20-dika – mára egyre színesedő, gazdagodó ünnepkör – a mindennapi, az új kenyér ünnepe is. A földműves ember, a gazda ilyenkor takarítja be a gabonatermést, ilyenkor derül ki: lesz-e élet. Hiszen a kenyér – élet.
A századforduló óta szokás a nemzeti szalaggal átkötött új kenyér, a barnapiros cipó bemutatása a közösségnek. A magyar kenyér apoteózisa ez, az éltető vidéké, melyet nem lehet tönkre tenni, bármennyire kiszolgáltatott is. S kérjük Szent István Jobbját: áldja meg az ez évi zalai kenyeret.

Az Istváni örökség, a keresztyén szellem megóvja azokat, akik vállalják ennek továbbvitelét. Hogy megmaradjunk továbbra is – jó magyarként, zalaiként Európában.
Péntek Imre

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben