Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A minőségi oktatás jegyében
2015.02.11

A TÁMOP-3.1.4 „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” pályázaton sikeresen szerepelt Zala Megye Önkormányzata. A részletekről tartott sajtótájékoztatót Bánfalvi Péter projektvezető, a Zala Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális osztályának vezetője.


A pályázaton összesen 125 millió forintot nyert az önkormányzat, melyet 5 – megyei fenntartású – szakképző iskola és gimnázium között osztanak el (Lenti: Lámfalussy Szakképző Iskola, Gönczi Gimnázium, Keszthely: Vajda Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola, Asbóth Szakképző Iskola). Bánfalvi Péter emlékeztetett arra, hogy megfelelő színvonalú munkához szükség van a megfelelő feltételek megteremtésére is, mind a tárgyi mind pedig a tudásbéli feltételeket illetően. A sajtótájékoztatón elhangzott: olyan eszközöket szereznek be az érintett iskoláknak, amelyek élvezetessé teszik a középiskolás diákok számára az oktatást, a tananyag elsajátítását. Nemrégiben 43 laptopot vásároltak a pályázati pénzből, melyet a pedagógusok hazavihetnek és annak segítségével készülhetnek az órákra. A hordozható számítógépeket rá tudják csatlakoztatni például a digitális táblához, így a tanulók látványos és ötletes feladatok során szerzik meg a szükséges tudást az adott tantárgyból. Bánfalvi Péter elmondta: a 43 db laptop értéke 5 millió forint. Az eszközbeszerzés során vásároltak többek között úgynevezett szavazógépeket, amelyek működési lényege az, hogy a gépet szintén egy laptopra csatlakoztatják és azon keresztül kérdéseket vagy feladatokat kapnak a diákok, amelyekre válaszolnak a gépen, így gyakorlatilag interaktív feleletet adnak a tanár számára. A szavazógépek összköltsége mintegy 4 millió forint volt. Bánfalvi Péter projektvezető elmondta azt is: iskolánként 2,5 millió forintért vásároltak taneszközöket, szertári felszereléseket. Egységes honlapot is létrehoznak az iskolák a pályázati támogatásból. Céljuk egyfelől, hogy nyilvánosabbá tegyék az érintett oktatási intézményeket, emellett pedig a szülők nyomon követhetik egy saját kód segítségével saját gyermekük előre menetelét, ugyanis az interneten meg tudják nézni például a naplóba bekerült jegyeket. A pályázat fontos eleme a szakmai tapasztalatszerzés. Bánfalvi Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: az 5 megyei fenntartású középiskola tanárai összesen 346 képzésen vettek részt az elmúlt időszakban. Munkájukat tanácsadók is segítették. A jó gyakorlatokat pedig egymás között is cserélhetik az intézmények, de kérhetnek jó gyakorlatot más, a megyén kívül található iskolától is – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Zsuppán Beáta
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben