Legfrissebb hírek


2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.04.16 - Életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, akinek sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért 2017-ben Zala Megye Díszpolgára címet adományozott a Zala Megyei Közgyűlés.

2020.03.16 - Pénteken a település hősi emlékművénél tartottak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen beszédet mondott Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke.

2020.03.12 - A szabad sajtó napja alkalmából sajtóreggelin látták vendégül a megyei médiumok munkatársait a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége vezetői.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Zalavári Történelmi Emlékpark turisztikai fejlesztése
2015.02.11

Ezzel a címmel nyert pályázatot a Nyugat-dunántúli Operatív Program „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” elnevezésű kiírásán a Zala Megyei Önkormányzat, melyhez 13.500.000 Ft saját forrást biztosított. Az együttműködés szerződésének ünnepélyes aláírására ma került sor Keszthelyen a Városházán.


Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Zala Megyei Önkormányzatnak és Zalavár Község Önkormányzatának a honfoglalás és az államalapítás millenniumára való méltó megemlékezés kapcsán fogalmazódtak meg terveik az egykori megyeközpont, azaz Zalavár – Vársziget fejlesztésére. A sajtótájékoztatón elhangzott: a teljes beruházás, több, mint 80 millió forintból valósul meg, ennek keretében a Zalavári Történelmi Emlékpark kialakítása, amely magában foglalja a Makovecz Imre Ybl és Kossuth díjas építész által tervezett Millenniumi Emléképület felépítését, amely az 1000 éves zalai ünnepségek méltó építészeti alkotásaként maradhat a helyszínen. Az emléképületben kerül elhelyezésre a szintén Makovecz Imre által tervezett Életfa, ami Zala megye településeit kívánja szimbolizálni.

zalszerz03

Az épület elsődlegesen tájékoztató-információs funkciót töltene be: megjelenítésre kerülő tartalom Zalavár, és Zala megye kulturális történelmi örökségének magas színvonalon történő bemutatásához kapcsolódna. Emellett az épület kiállító funkciót is betöltene egyfelől a településen és annak környezetében zajló régészeti feltárások impozáns eredményei jeleníthetők meg, másfelől egyéb más ideiglenes kiállítás fogadására is alkalmas lenne (pl. zalai művészek kiállításai, fotókiállítások Zala megyéről stb.). Az épületben bemutatásra kerül a Zala megyei lakosság által megszavazott „Zala megye 7 csodája” is. Manninger Jenő hozzátette azt is: példaértékű, hogy az emlékpark létrehozásához rengeteg önkormányzat adott anyagi segítséget, hiszen köztudott, miszerint a költségvetés az elmúlt években egyre drasztikusabban csökkentette az állami szerepvállalást. A szerződés ünnepélyes aláírásán részt vett Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke,  Horváth Jácint a Nyugat – dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója valamint Berkenyés István Zalavár polgármestere is. Az aláírók mindegyike úgy nyilatkozott: örömteli, hogy a megyének történelmi és turisztikai szempontból egyaránt fejlődést jelent a beruházás kivitelezése.  A projekt keretében megvalósul a park területének rendezése, egy sétaút kialakítása, amely mintegy „felfűzné” egymásra a helyi kulturális örökség részét képező objektumokat. A park egyes elemeinek magas színvonalon történő bemutatását az egyes elemek mellett elhelyezésre kerülő információs táblák tennék lehetővé. A sétaút a Makovecz – féle Millenniumi Emlékműtől indulna. A projektmegvalósítás kezdete 2010. május 11 –e volt, a tervezett befejezése pedig 2011. április 25.

Zsuppán Beáta
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben