Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-ZA2-2022-00003

vissza...

 

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-ZA2-2022-00003 projekt összefoglaló

 

Kedvezményezett neve: Zala Megyei Önkormányzat, Garabonc Község Önkormányzata, Nagyrada Község Önkormányzata, Zalaszabar Község Önkormányzata, Esztergályhorváti Község Önkormányzata és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft..

Projekt címe: Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar és Esztergályhorváti településeken

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-ZA2-2022-00003

Projekt megvalósítás kezdő időpontja: 2022.01.01.

Projekt befejezésének tervezett időpontja: 2025.06.30

Projekt elszámolható összköltsége: 793.073.688,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Támogatás összege: 793.073.688,- Ft

 

A projekt egyik célja olyan kerékpárforgalmi létesítmények megvalósítása, amelyek a munkahelyek megközelítése, a közszolgáltatások elérése, és a közösségi közlekedés megközelíthetősége révén megteremtik a fenntartható közlekedés feltételeit a települések környezetében, valamint hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez, a zaj- és légszennyezés csökkentéséhez, az egészségmegőrzéshez, és az élhetőbb települési környezet kialakításához. A projekt további célja a települések közötti kerékpáros-turisztikai útvonal kialakítása, melynek eredményeként a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításából eredő gazdaság élénkítése, és a foglalkoztatás növelése megvalósul. A fejlesztés megvalósításával nő és fejlődik a kerékpárút-hálózatok hossza, javul a kistérségi turisztikai attrakciók kerékpárúton történő elérhetősége. A támogatási kérelemmel megvalósuló fejlesztés lehetővé teszi a települések kerékpáros összeköttetését más településekkel, ezáltal javulnak a kerékpáros turizmus közlekedés feltételei és minősége. A tervezett szakasz mellett lévő idegenforgalmi látnivalók,  turisztikai attrakciók kerékpárosok számára elérhetővé válnak.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Garabonc Község Önkormányzata, Nagyrada Község Önkormányzata, Zalaszabar Község Önkormányzata, Esztergályhorváti Község Önkormányzata és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft..

A 793.073.688,- Ft támogatás segítségével a tervek szerint 2025.06.30-ig valósulnak meg a kerékpárosbarát fejlesztések a konzorciumban résztvevő településeken.

A projekt keretében új kerékpárút kiépítésére kerül sor összesen 4,6850km hosszon.

A tervezési terület Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar és Esztergályhorváti községek közigazgatási területeit érinti, a településeket összekötő kerékpárutak kerülnek megvalósításra a projekt keretében. A fejlesztés eredményeként a következő műszaki megoldások valósulnak meg az egyes szakaszokon:

1.: Garabonc-Nagyrada közötti külterület - önálló kerékpárút kialakítása 1463m hosszban;

2.: Nagyrada belterület – önálló kerékpárút kialakítása 115m hosszban;

3.: Nagyrada-Zalaszabar közötti külterület – önálló kerékpárút kialakítása 1696m hosszban;

4.: Zalaszabar belterület - elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút kialakítása 94m hosszban;

5.: Zalaszabar külterület - önálló kerékpárút kialakítása 1317m hosszban.

A fejlesztendő kerékpáros létesítmények hossza összesen: 4685m.

A megvalósított kerékpárosbarát fejlesztés eredményeként a települések között olyan kerékpáros útvonal létesül, amely a települések között megszakítás nélküli, folytatólagos kerékpárforgalmi hálózatot, útvonalat alakít ki.

A kivitelezést követően a Kerékpáros közlekedést népszerűsítő, közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló kampány keretében megvalósítandó rendezvények lebonyolítására kerül sor.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében 793.073.688,- Ft európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

 

 Sajtóközlemény a projekt indításáról (2022. március 30.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vissza...