Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

TOP-1.2.1-15-ZA2-2020-00006

vissza...

TOP-1.2.1-15-ZA2-2020-00006  Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Kerkateskánd, Lovászi, Tornyiszentmiklós településeken:

TOP-1.2.1-15-ZA2-2020-00006 projekt összefoglaló

 

Kedvezményezett neve: Zala Vármegye Önkormányzata

Projekt megvalósításban résztvevő konzorciumi partnerek:

          Zala Vármegyei Önkormányzati Hivatal,

          Kerkateskánd Község Önkormányzata,

          Lovászi Község Önkormányzata,

          Tornyiszentmiklós Község Önkormányzata.

Projekt címe:

          Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Kerkateskánd, Lovászi, Tornyiszentmiklós településeken

Projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-ZA2-2020-00006

Projekt megvalósítás kezdő időpontja: 2021. január 1.

Projekt befejezésének tervezett időpontja: 2023. 12.31.

Projekt elszámolható összköltsége: 669.999.997,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Támogatás összege: 669.999.997,- Ft

 

Projekt szakmai tartalma

A projekt célja:

 

A projekt célja a települések közötti kerékpáros-turisztikai útvonal kialakítása, melynek eredményeként a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításából eredő gazdaság élénkítése, és a foglalkoztatás növelése megvalósul. A fejlesztés megvalósításával nő és fejlődik a kerékpárút-hálózatok hossza, javul a kistérségi turisztikai attrakciók kerékpárúton történő elérhetősége.  A projekt szakmai-műszaki tartalma a választott önállóan támogatható és önállóan nem támogatható tevékenységek körének a bemutatásával együtt: A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Zala Vármegyei Önkormányzati Hivatal, Kerkateskánd Község Önkormányzata, Lovászi Község Önkormányzata, Tornyiszentmiklós Község Önkormányzata. I. A pályázatban tervezett önállóan támogatható tevékenységek a Felhívás 3.1.1. „C) Aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztések a) Kerékpáros turizmus fejlesztése” elnevezésű tevékenység keretében valósulnak meg.

A projekt keretében az alábbi kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg:

b) Települések, vagy településközpont és lakott területen kívül elérhető lakott településrész közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása:

A tervezési terület Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós községek közigazgatási területeit érintik, a településeket összekötő kerékpárutak kerülnek megvalósításra a projekt keretében. Az I. szakasz Kerkateskánd és Lovászi között, a II. szakasz Lovászi és Tornyiszentmiklós között épül meg csatlakozva a meglévő kerékpáros létesítményekhez. Az I. szakasz elején a kerékpárút keresztezi a 7549 j. állami összekötő utat. A kerékpáros átvezetésnél – a Magyar Közút NZrt. hozzájárulásában foglaltak figyelembe vételével – napelemes közvilágítási lámpaoszlop elhelyezése szükséges mindkét oldalon. Ehhez hasonlóan az I. szakasz végén és a II. szakasz végén is elhelyezésre kerül 1-1 db napelemes lámpaoszlop a belterületi, kisforgalmú utak keresztezésében.

A napelemes kandeláberek telepítése nem hálózati engedélyköteles.

1. Vízszintes vonalvezetés, helyszínrajzi kialakítás

I. szakasz: (Kerkateskánd és Lovászi között) 0+000-1+474.95 szelvények között

jellege: kétirányú kerékpárút 2x1 haladósávval,

- hossza: 1470.88m,

- szélessége: 2.55m, a forgalmi sávok szélessége 1.125-1.125m,

- burkolat típusa: aszfalt,

- tervezési szakasz eleje: 0+000 km szelvény, nemrég épült Lenti-Máhomfa és Kerkateskánd kö-zötti kerékpárúthoz csatlakozik, majd kijelölt kerékpáros átvezetés a 7549 jelű ök. úton,

- tervezési szakasz vége: 1+470.88 km szelvényben csatlakozás Olajbányász utca burkolatához, azt követően meglévő kerékpárút található.

II. szakasz: 0+000-1+687.17 szelvények között

jellege: kétirányú kerékpárút 2x1 haladósávval;

- hossza: 1687.17m,

- szélessége: 2.55m, a forgalmi sávok szélessége 1.125-1.125m,

- burkolat típusa: aszfalt,

- tervezési szakasz eleje: 0+000 km szelvény, meglévő kerékpárúthoz csatlakozik,

- tervezési szakasz vége: 1+687.17 km szelvény, Felsőmajor úti átvezetés után meglévő kerék-párúthoz csatlakozik,

 

A kerékpárút összes hossza 3158.05 m

A megvalósult és a jövőben kialakítandó kerékpáros fejlesztések teljes mértékben illeszkednek a megye kerékpáros hálózat fejlesztési koncepciójához, valamint az országos- és nemzetközi útvonalakhoz is. A kialakított kerékpárutaknak köszönhetően fejlesztésre került a térség hálózati összekapcsolása, a turisztikai célok mellett a kerékpárutak hozzájárulnak a fenntartható közlekedési feltételek megvalósításához is (pl. munkahelyek megközelítésének megkönnyítése), valamint hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez és az egészségmegőrzéshez. Továbbá a térség, ahol effajta fejlesztések valósulnak meg, nagyobb vonzerőt jelentenek az aktív turizmust kedvelők számára. A megvalósított kerékpárosbarát fejlesztés eredményeként a települések között olyan kerékpáros útvonal létesül, amely a települések között megszakítás nélküli, folytatólagos kerékpárforgalmi hálózatot, útvonalat alakít ki azáltal, hogy a tervezési szakasz eleje csatlakozik a „Zala Kétkeréken - Kerékpárút-fejlesztés Lenti, Kerkateskánd, Szécsisziget, Csömödér településeken” című, TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében megépített kerékpárúthoz, a tervezési szakasz vége pedig kapcsolódik Tornyiszentmiklóson a meglévő Kossuth Lajos utcai kerékpárúthoz. A csatlakozási pontok kiépítésével Lenti város közvetlenül elérhetővé válik a településekről.

A pályázattal megvalósuló fejlesztés lehetővé teszi a települések kerékpáros összeköttetését más településekkel, ezáltal javulnak a kerékpáros turizmus közlekedés feltételei és minősége. A tervezett szakasz mellett lévő idegenforgalmi látnivalók,  turisztikai attrakciók kerékpárosok számára elérhetővé válnak. A projekt megvalósításával a kerékpározás objektív feltételeinek javításával együtt nő a térségbe látogató turisták száma. A kerékpáros hálózat növelése a potenciális program elemek bővülése együtt jár a térségbe látogatók tartózkodási idejének meghosszabbításához. A térségben a turisták számának növekedése az időtartam hosszabbodása hozzá járul költésük növeléséhez (szállásigény, étkezési igény, szerviz ellátás, programokon való részvétel).

 

 

 

 

 

 


vissza...