Zalavár 1000

A Zalavári és Zalaapáti bencés és nemzeti értékek megmentésére szervezett konferenciára került sor 2017. május 18-án. Szent István király 1019-ben alapította újjá Zalaváron a Szent Adorján tiszteletére létrehozott bencés monostort, mely 1702-ig állt Zalavár-Várszigeten. A felrobbantott monostor újjáépítésére nem került sor, a török kiűzése után a bencések Zalaapátiban építették fel új monostorukat, mely nevében (Zalavári – Szent Adorján) vitte tovább egykori örökségét.

A közeledő ezer éves évfordulóra hívta össze a két település polgármestere a konferenciát, hogy partnereket keressen a millennium méltó megünneplésére. A konferenciát Horváth Ildikó zalavári polgármester köszöntőjét követően Dr. Várszegi Asztrik c. püspök, pannonhalmi bencés főapát nyitotta meg. A megyei önkormányzat zalavári fejlesztéseit és jövőre vonatkozó lehetséges terveket, megoldandó problémákat Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke ismertette. Kiemelve, hogy a következő megvalósítandó feladat a “Történelmi emlékhely” minősítés megszerzése lesz.

A konferencián a zalavári ásatásokat vezető Szőke Béla Miklós (MTA, BTK Régészeti Intézet) és Ritoók Ágnes (Magyar Nemzeti Múzeum) ismertette Zalavár Karoling örökségét és a bencés monostor történetét. A szakmai előadásokat a feltárások helyszíni bemutatása követte.

Az apátság történelmi “útját követve” a konferencia az egykori Zalaapáti Bencés Monostorban folytatódott, ahol Bóka Tibor Zalaapáti plébános és Takáts István, a Veszprémi Érsekség kancellárja köszöntötte a résztvevőket. A bencések zalaapáti történetét Dr. Zágorhidi Czigány Ákos ismertette, míg a konferencia összefoglalásaként a jövőre vonatkozó terveket Vincze Tibor zalaapáti polgármester foglalta össze.